Albuesmerter: Årsaker, symptomer og øvelser

Her på klinikken vår Grimstad Fysikalske behandler vi regelmessig albuesmerter. Smerter og skader i albuen kan, blant annet, innebære tennisalbue (tennisalbue), golfalbue (medial epikondylitt), seneskader, muskulære triggerpunkter eller slimposebetennelse (albuebursitt).

Fysioterapi og fysikalsk behandling ved albuesmerter

Fysioterapi og fysikalsk behandling kan spille en viktig rolle i håndteringen av albuesmerter. Albuesmerter kan oppstå av ulike årsaker, inkludert overbelastning, skader eller tilstander som tennisalbue eller golfalbue. Fysioterapi er en konservativ tilnærming som fokuserer på å gjenopprette funksjon og redusere smerte uten behov for kirurgi.

«Ikke la en vond albue stoppe deg fra å trene eller være aktiv med underarmene i hverdagen. La heller oss ved Grimstad Fysikalske hjelpe deg med den.

Dersom du plages med smerter, seneskader eller senebetennelser i albuen er det bare å ta kontakt med oss om du har spørsmål eller vil bestille time

Å finne årsaken til albuesmertene er viktig

En viktig del av fysioterapi for albuesmerter er å identifisere årsaken til smerten. Dette kan gjøres gjennom grundig undersøkelse av albuen og testing av bevegelighet og styrke. Etter å ha fastslått årsaken, kan en skreddersydd behandlingsplan utvikles for å adressere spesifikke behov.

Symptomer ved albuesmerter

Karakteristiske symptomer ved albueskader og albueplager innebærer ofte:

  • Lokal trykkømhet
  • Mulig mild hevelse over senefestet
  • Smerter på utsiden eller innsiden av albuen
  • Svekket grepstyrke
  • Vondt å jobbe med underarmsmusklene

Behandling av albuesmerter

Behandlingsmetoder innen fysioterapi for albuesmerter kan inkludere ulike øvelser for å styrke musklene rundt albuen, forbedre fleksibiliteten og øke stabiliteten. I tillegg kan terapeutiske teknikker som massasje, tøyninger og triggerpunktbehandling bidra til å redusere smerte og øke blodsirkulasjonen i området.

Vi kan også bruke modaliteter som tørrnåling, terapeutisk laser, terapeutisk ultralyd og trykkbølgebehandling for å lindre smerter og fremme helbredelse av vev. Disse tilnærmingene kan bidra til å redusere betennelse, øke helingsprosessen og forbedre funksjonen i albuen. For å oppsummere kan, blant annet, følgende behandlingsformer benyttes mot albuesmerter:

  • Fysioterapi
  • Massasjeteknikker
  • Terapeutisk laser
  • Triggerpunktbehandling
  • Trykkbølgebehandling
  • Tørrnåling (dry needling / nålebehandling)
  • Tøyeteknikker

Dette er behandlingsmetoder, i kombinasjon med individuelt tilpassede øvelser, som vi har meget gode resultater med.

Forebygging av tilbakefall og kroniske albuesmerter

En annen viktig del av fysioterapi for albuesmerter er opplæring i riktig kroppsbruk og ergonomi for å forebygge fremtidige skader. Dette kan innebære justeringer i arbeidsteknikker, bruk av albuekompresjonsstøtter (produktanbefalingen åpner i et nytt vindu), sportsaktiviteter eller daglige aktiviteter for å redusere belastningen på albuen.

Godt tips 1: Bruk albuestøtte ved større fysisk belastning

Du har kanskje sett hvordan vektløftere bruker albuestøtter slik som denne når de skal utføre ekstra tunge løft? Dette er for å beskytte senene og muskelfestene i albuen. Kompresjonsstøtten gir økt stabilitet og reduserer risikoen for feilbelastning. Du kan lese mer om eller kjøpe denne albuestøtten her. Den er one size og har veldig gode tilpasningsmuligheter ift hvor mye du ønsker å stramme den. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.

Fysioterapi og fysikalsk behandling er effektive metoder for å behandle albuesmerter og kan bidra til å forbedre livskvaliteten til personer som opplever slike plager. Det er viktig å oppsøke en kvalifisert fysioterapeut for en grundig vurdering og en skreddersydd behandlingsplan for å håndtere albuesmerter på en effektiv måte.

Øvelser mot albuesmerter

I videoen nedenfor snakker kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, om tennisalbue som mulig årsak til albuesmerter. Han viser deg også noen anbefalte øvelser.

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

Oppsummering: Behandling av albuesmerter i Grimstad

Med riktig behandling, engasjement i øvelsesprogrammer og oppfølging med fysioterapeut, kan mange personer oppleve betydelig bedring i albuesmerter og funksjon. Det er viktig å følge anbefalingene fra fysioterapeuten nøye for å oppnå best mulig resultat og forebygge tilbakefall av smerter i albuen. Hos oss ved Grimstad Fysikalske i Grimstad Sentrum kan du kjenne deg trygg på at vi vil gjøre vårt aller beste for deg.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Coverbilde: Stock photo ID: 1457387802. Credit: PeopleImages (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

FAQ: 5 vanlige spørsmål om albuesmerter

I denne delen av artikkelen går vi gjennom de fem vanligste spørsmålene vi mottar om smerter og skader i albuen.

1. Hva er de vanligste diagnosene som kan gjøre vondt i albuen?

De tre mest kjente diagnosene når det kommer til albuesmerter er musearm, tennisalbue (lateral epikondylitt) og golfalbue (medial epikondylitt). Musearm refererer gjerne til overbelastning av musklene i underarmen, og da gjerne grunnet – du gjettet det – mye bruk av datamus (eller tasting på mobiltelefon da). Tennisalbue, er også kjent som lateral epikondylitt, og innebærer en seneskade eller senebetennelse på utsiden av albuen. Golfalbue, medisinsk sett kjent som medial epikondylitt, er når senefestene på innsiden av albuen er involvert – og gir dermed størst utslag i dette området av albuen.

I tillegg til disse tre diagnosene kan også muskelknuter eller triggerpunkter i både underarmen og overarmen referere smerter ned mot albuen. Ved tydelig opphovning mer mot selve albueleddet kan det være en slimposebetennelse som er årsaken.

2. Er det vanlig å få vondt i albuen etter benkpress?

Benkpress er en treningsøvelse som stiller høye krav til senene og muskelfestene i albuen. Ofte er det også slik at man prøver å ha så høy belastning som mulig når man gjør denne øvelsen, og dette kan dermed føre til en overbelastning på strukturene i albuen. For å redusere risikoen for skadereaksjoner kan man bruke albuestøtte (lenken åpner i et nytt leservindu) ved spesielt tunge løft og øvelser. Men ja, nettopp benkpress er en treningsøvelse som regnes som en ganske vanlig årsak til belastningsskader i albuen. Men som nevnt finnes det heldigvis gode og effektive behandlingsmetoder for å bli kvitt slike albueplager.

3. Hva kan være årsaken til vondt på yttersiden av albuen?

Den aller vanligste årsaken og diagnosen som gir deg smerter på utsiden av albuen er tennisalbue, medisinsk sett bedre kjent som lateral epikondylitt. Her er det viktig å få fram at dette området kan rammes av både seneskade (albuetendinose) og senebetennelse (albuetendinitt). Men det er også viktig å påpeke at utsidige albuesmerter kan skyldes refererte smerter fra nærliggende muskelknuter eller også stamme fra nerveirritasjon i nakken (da også med tilhørende nakkesmerter vanligvis).

4. Hvilken diagnose kan gi meg smerter på innsiden av albuen?

Den aller vanligste diagnosen som fører til symptomer og smerter på innvendig side av albuen er golfalbue. Det medisinske fagbegrepet er medial epikondylitt. Medial betyr på innsiden. Epikondylitt betyr en senebetennelse på epikondylen (den mediale epikondylen i albuen i dette tilfellet).

5. Hvilken behandling er best mot musearm og albuesmerter?

Her ønsker vi å trekke fram tre behandlingsteknikker som kan vise til svært gode resultater innenfor aktiv behandling av både musearm og albuesmerter. Vi bruker alle disse tre ved Grimstad Fysikalske. Hvilken behandlingsmetode man bruker vil være tilpasset hver enkelt pasient. Disse inkluderer tørrnåling (behandling med akupunkturnåler), terapeutisk laser og trykkbølge. Hovedformålet med disse tre behandlingstypene er å stimulere reparasjon og sirkulasjon i det behandlede området. Ved å øke blodsirkulasjonen får også det skadde og betente området en forbedret tilgang til næringsstoffer som brukes til å bekjempe betennelse og for å bygge opp friskt senevev og nye muskelfibre.

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer