Nakkesmerter: Årsaker, symptomer og øvelser

Grimstad Fysikalske tilbyr fysioterapi og god behandling mot nakkesmerter. Smerter i nakken stammer ofte fra muskler, nerver, sener og ledd. Å gjenopprette god bevegelighet, styrke de dype nakkemusklene og bryte ned smertesensitivt skadevev er ofte essensielle deler for å bli kvitt nakkeplagene.

Fysioterapi og fysikalsk behandling ved nakkesmerter

Dersom du er plaget med nakkesmerter og stiv nakke kan vi hjelpe deg her ved Grimstad Fysikalske. Ved en kombinasjon av aktive behandlingsmetoder og opptrening vil vi hjelpe deg med å forbedre bevegeligheten din, styrke de dype nakkemusklene og lindre nakkesmertene.

«Ved Grimstad Fysikalske er nakken din i trygge og kompetente hender. Vi gjør alltid vårt aller ytterste for optimale resultater.

Dersom du plages med nakkesmerter eller en nakkeskade er vi her for deg. Bare ta kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille en time

Årsaker til nakkesmerter

Nakkesmerter er relativt vanlig, men kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten. Vondt i nakken skyldes ofte en kombinasjon av ulike faktorer.

Dårlig holdning

En av de vanligste årsakene til nakkesmerter er dårlig holdning, spesielt i en tid der mange tilbringer mye tid foran datamaskiner og andre skjermer. Langvarig sitte- eller ståstilling med feil justering av nakken kan føre til muskelspenninger og smerter.

Overbelastning og skader

I tillegg kan overbelastning av nakken, for eksempel fra tunge vesker eller feil løfteteknikk, også føre til smerter. Skader som forstuing eller whiplash fra ulykker kan også være årsaker til akutte eller kroniske nakkesmerter. Stress og emosjonelle faktorer kan også spille en rolle, da spenninger kan bygge seg opp i nakken og forårsake smerter.

En fysioterapeut eller annen kliniker kan bidra til å identifisere årsaken til smertene og utvikle en behandlingsplan.

Symptomer ved nakkesmerter

Nakkesmerter kan manifestere seg på ulike måter avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden. Noen vanlige symptomer ved nakkesmerter inkluderer stivhet i nakken, som kan føre til begrenset bevegelse og ubehag ved å snu hodet.

Verkende eller strålende smerter

Smerten kan variere fra verkende og ømhet til skarp og strålende smerte som kan spre seg til skuldrene eller armene. Andre symptomer kan omfatte hodepine som stråler fra baksiden av hodet mot pannen, nummenhet eller prikking i armer eller hender, samt svakhet i musklene i armer eller skuldre. Noen opplever også smerter som forverres ved bestemte bevegelser eller stillinger, samt økt smerte etter langvarig sitte- eller stående stilling.

Nakkesvimmelhet og nakkehodepine

Ved redusert funksjon, styrke og bevegelighet i nakkens muskler og ledd, kan det også føre til det man kaller cervikogen vertigo (nakkesvimmelhet) eller nakkerelatert hodepine.

Behandling av nakkesmerter

Fysikalsk behandling og idrettsmassasje kan være effektive metoder for å lindre nakkesmerter og forbedre nakkehelsen. Fysioterapi kan innebære ulike teknikker som strekking, styrkeøvelser og manuelle teknikker for å redusere smerte og øke bevegeligheten i nakken. En fysioterapeut kan også veilede deg i ergonomiske justeringer og øvelser for å forebygge fremtidige smerter.

Idrettsmassasje mot anspente nakkemuskler

Massasje kan også være nyttig for å løse opp spenninger i nakke- og skuldermuskulaturen. En profesjonell massør kan bruke ulike teknikker som dyp vevsmassasje eller triggerpunktbehandling for å redusere muskelspenninger og øke blodsirkulasjonen i området. Dette kan bidra til å lindre smerte og forbedre fleksibiliteten i nakken. Kombinasjonen med fysikalsk behandling og muskulær massasje kan være en helhetlig tilnærming for å håndtere og forebygge nakkesmerter.

Nålebehandling mot muskelspenninger i nakken

Behandling med akupunkturnåler intramuskulært kan også ha god effekt. Dette er en teknikk alle våre klinikere er godt trent innenfor, og som kan gi gode resultater ved langvarige nakkeplager. Å kombinere dette med terapeutisk laser er også en god måte å håndtere mer akutte nakkesmerter og tortikollis (plutselig fullstendig låsning i nakken).

Forebygging av tilbakefall av nakkesmerter

I tillegg til aktiv behandling tilbyr vi også treningsveiledning i vår gym her på Grimstad Fysikalske. Her kan du få personlig oppfølging av oss og du kan også kjøpe månedskort eller årskort for trening innenfor våre åpningstider dersom du ønsker dette.

Særlig styrking av de dype musklene (DNF trening) og trening med elastisk strikk (pilatesbånd) kan være spesielt viktig ved nakkeplager.

Øvelser mot nakkesmerter

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, anbefalte strikkøvelser som styrker skulderbladene og nakkeovergangen – som er deler av selve fundamentet for nakken din.

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

«Les også vår artikkel: 7 øvelser mot vond nakke«

Oppsummering: Behandling av nakkesmerter

Ved Grimstad Fysikalske lokalisert sentralt på bryggen i Grimstad vil vi gjøre vårt aller ytterste for å hjelpe deg tilbake til en hverdag som ikke er preget av en stiv og vond nakke. Vi vil jobbe aktivt med deg, både på behandlingsbenken og i treningsrommet, for at du skal få best mulig nakkehelse og nakkestyrke. Ved tidligere whiplash eller nakkesleng er det spesielt viktig å fokusere på rehabiliteringstrening for de aller dypeste nakkemusklene (DNF trening). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller vil bestille time.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Coverbilde: Stock photo ID: 1989951137. Credit: Xavier Lorenzo (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer