Skulderskader: Årsaker, symptomer og øvelser

En vond og skadet skulder kan påvirke nesten alt du gjør i hverdagen. Ved Grimstad Fysikalske utreder og behandler vi skulderskader slik at du kan yte ditt beste igjen.

Skulderskader og smerter stammer ofte fra sener og muskler. Særlig det vi kaller rotatormansjetten som er de 4 hovedstabiliserende skuldermusklene. Men det kan også skyldes leddet (frossen skulder) eller avklemte nerver (impingement syndrom). Ved visse tilfeller kan den vonde skulderen også skyldes refererte smerter fra nakken eller skulderbursitt (slimposebetennelse).

Fysioterapi og fysikalsk behandling mot skulderskader

Ved en førstegangskonsultasjon hos oss vil vi alltid starte med en grundig og nøysom undersøkelse av skulderfunksjonen din. Her kartlegger man blant annet bevegelighet, styrke og smertesensitive områder.

For å arbeide med en skadet skulder er det viktig å kombinere både aktive behandlingsmetoder, slik som muskulært arbeid, mobilisering og terapeutisk laser, med opptrening og riktige øvelser. På den måten kan vi få best mulige resultater. Her ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad er vi svært opptatt av at man kombinerer flere tilnærmingsmetoder for å få best mulige resultater for deg og din skulder.

«Ved Grimstad Fysikalske kan du føle deg trygg på at vi vil gjøre alt for å hjelpe deg på best mulig måte med skulderen din.

Dersom du plages med skuldersmerter eller en skulderskade er vi her for deg. Bare ta kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time

Årsaker til skader i skulderen

Når det gjelder årsaker til skulderskader, er det flere faktorer som kan spille en rolle i utviklingen av slike skader. Vi må også huske på at slike skader i skulderen kan deles videre inn i seneskader, muskelskader, leddskader og bruskskader. Noen vanlige årsaker inkluderer:

1. Overbelastning: Hyppig gjentakende bevegelser, spesielt i arbeid eller idrett som involverer løfting eller kasting, kan føre til overbelastningsskader i skulderen. Håndballspillere og spydkastere er spesielt utsatt for skulderskader.

2. Feilaktig teknikk: Dårlig teknikk under trening eller idrettsaktiviteter kan føre til unødvendig stress på skulderleddene, samt senene, og føre til skader over tid.

3. Fall eller traumer: Fall på skulderen eller direkte traumer mot skulderområdet kan forårsake skader som avrivne sener, muskelforstuing, brudd eller andre skader.

4. Aldersrelaterte endringer: Slitasje og aldersrelaterte endringer i leddene kan øke risikoen for skulderskader, spesielt blant eldre personer. Når det rammer skulderleddet er det også kjent som skulderartrose.

5. Muskelsvakhet: Svake skuldermuskler kan føre til ubalanse i skulderleddene og øke risikoen for skader. Her ved Grimstad Fysikalske kan vi hjelpe deg med riktig opptrening for å sikre god styrke og funksjonalitet i skuldrene dine.

6. Dårlig holdning: Feil holdning over tid kan påvirke skulderleddene negativt og føre til smerter og skader. Særlig lut rygg og fremoverlent nakkestilling kan føre til at skuldrene også henger framover. Ved bruk av holdningskorrigerende øvelser kan vi bidra til å motarbeide dette.

Hvilke muskler består rotatorcuffmansjetten av?

Vi nevnte tidlig i artikkelen at skulderen er stabilisert og beskyttet av fire hovedmuskler. Disse er:

  • Musculus subscapularis
  • Musculus infraspinatus
  • Musculus teres minor
  • Musculus supraspinatus

Et senefeste er der hvor musklene fester inn mot bein. Derfor kan vi videre dele skader på rotatorcuffmansjetten inn i følgende kategorier:

  • Delvis avrivning av sene (partiell ruptur)
  • Fullstendig avrivning av sene (total ruptur)
  • Senebetennelse (tendinitt)
  • Senefestebetennelse (entesitt)
  • Seneplage (tendinopati)
  • Seneskade (tendinose)

Hver og en av disse skadene kan ramme hvilken som helst av musklene og senene i rotatorcuffmansjetten. Eksempelvis slik som supraspinatus tendinose (seneskade på supraspinatus) eller partiell ruptur av subscapularis.

Symptomer ved skulderskader

Hvilke symptomer man opplever er avhengig av den underliggende årsaken til skulderskaden. Husk også at vi kan dele skulderskader videre inn i seneskader, muskelskader, bruskskader og leddskader. Noen typiske symptomer inkluderer:

1. Smerter: Smerte i skulderen som kan være konstant eller forverres ved bestemte bevegelser eller aktiviteter.

2. Stivhet: Begrenset bevegelse i skulderen, spesielt når du prøver å løfte armen eller utføre visse bevegelser. Slik stivhet kan blant annet skyldes artrose eller seneskader.

3. Hevelse eller ømhet: Hevelse rundt skulderleddet eller ømhet ved berøring. Vanlige årsaker til væskeansamling i skulderen inkluderer senebetennelse (tendinitt) og slimposebetennelse (skulderbursitt). Ved disse diagnosene kan spesielt tørrnåling og terapeutisk laser være svært gunstig for deg, da disse behandlingsmetodene stimulerer økt sirkulasjon og væskedrenasje.

4. Svakhet: Følelse av svakhet i armen eller skulderen, som kan påvirke evnen til å løfte eller bære gjenstander. Dette kan skyldes seneskader eller avklemming i skulderen. I tillegg kan det også stramme fra en avklemt nerve i nakken.

5. Kneppelyder: Lyder som popping eller knepping i skulderen under bevegelse. Knasing og crepitus i skulderen er ofte assosiert med artrose eller trange forhold inne i skulderen.

6. Nedsatt funksjon og styrke: Redusert evne til å utføre dagligdagse oppgaver som å kle på seg, løfte gjenstander eller utføre bestemte bevegelser. Over tid kan dette føre til en stadig mer og mer svekket skuldermuskulatur og det vi kaller muskelsvinn. Noe som vil gjøre det vanskeligere å komme tilbake til normal funksjon igjen.

Det er viktig å ta disse skuldersymptomene seriøst og få de undersøkt. Kontakt oss hvis du ønsker at vi ved Grimstad Fysikalske skal hjelpe deg.

Behandling av skulderskader

Ved skulderskader har man som hovedformål å stimulere raskere tilheling og gjenopprette normal funksjon igjen. I tillegg til dette ønsker man å styrke noen av de underliggende svakhetene som kanskje bidro til at skaden først oppstod. Her er noen vanlige behandlingsmetoder vi bruker ved skulderskader:

1. Styrking av skulderstabilisatorene: De fire hovedmusklene i skulderen er svært viktige for at du skal ha god funksjon. For å forbedre funksjonen i disse og styrke dem bruker vi både aktive behandlingsteknikker og spesifikke øvelser.

2. Nålebehandling (tørrnåling): Spesifikt innsatte nåler i musklene bidrar til å løsne opp i muskulære spenninger, samtidig som at det stimulerer økt sirkulasjon i området. Dette kan redusere betennelsesreaksjoner i området og gi bedre blodsirkulasjon.

3. Terapeutisk laserterapi: Denne behandlingsformen er spesielt effektiv ved langvarige senebetennelser og slimposebetennelser i skulderen, men har også god dokumentasjon innen forskning på at den får seneskader og muskelskader til å gro raskere.

4. Idrettsmassasje: Behnadling med laser kan bidra til å lindre muskelspenninger og forbedre blodsirkulasjonen i området.

5. Skuldermobilisering: Ved nedsatt bevegelighet i skulderleddet kan aktiv mobilisering av skulderen bidra til at man raskere får tilbake normal funksjon.

«Her ved Grimstad Fysikalske tar vi skulderskader på alvor. Det spiller ingen rolle om du er mosjonist eller idrettsutøver.

Hos oss kan du være sikker på at du vil få en nøysom undersøkelse for å kartlegge årsakene til smertene dine, og deretter en skreddersydd behandlingsplan og opptreningsplan.

Hvis ønskelig kan du også trene hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort.»

Øvelser ved skulderskader

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, fram anbefalte styrkeøvelser for skulderen ved bruk av elastisk strikk (pilatesbånd).

Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

Oppsummering: Behandling av skulderskader

En aktiv tilnærming til skulderskader er essensielt for å gjenopprette normal funksjon og styrke. Vi ved Grimstad Fysikalske vet at slike skader trenger aktiv oppfølging og rehabiliteringstrening for å komme tilbake til normal funksjon igjen. Ved å bli gående med slike skader og stivheter vil det ellers forekomme et helt naturlig svinn i muskler og funksjon – grunnet at man ikke bruker den riktig.

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål om din skulder. Hvis du ønsker å bestille time kan du gjøre det her.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Bilde: Stock photo ID:1316202211 Credit: Ridofranz (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer