Bekkenplager: Årsaker, behandling og øvelser

Er du plaget med bekkenløsning eller bekkenlåsning? Ved Grimstad Fysikalske tilbyr vi aktiv behandling og tilpasset bekkentrening for langvarige og gode resultater for deg med bekkenplager.

Fysioterapi og fysikalsk behandling mot bekkenplager

Bekkenet og bekkenleddene er viktige anatomiske strukturer. Ved feilfunksjon i disse kan det føre til betydelige bevegelighetsrestriksjoner, og det kan også føre til økt risiko for ryggsmerter og hoftesmerter.

Det er ikke bare gravide som får plager med bekkenet, selv om dette naturligvis er en av de pasientgruppene vi ser hyppigst med denne typen plager.

Ved Grimstad Fysikalske tilbyr vi behandling innenfor «kvinnehelse og bekken«. Dette er da den konsultasjonen du skal velge dersom du er plaget med svangerskapsrelaterte plager, bekkenløsning eller bekkenlåsning. Som sagt får også menn problemer med bekkenleddene, men da velger du altså vanlig førstegangskonsultasjon ved timebestilling.

«Ved Grimstad Fysikalske loser vi deg og bekkenet ditt trygt gjennom utfordringene.

Dersom du plages med bekkenet er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time

Årsaker til bekkenplager

Bekkenlåsning og bekkenløsning er to relativt vanlige tilstander som kan forårsake bekkenplager:

1. Bekkenlåsning: Bekkenlåsning oppstår når bekkenleddene blir stive og restriktive (låst), noe som kan føre til smerte og begrenset bevegelse. Dette kan være forårsaket av muskelspenninger og leddrestriksjoner. Mobilisering og traksjon, i kombinasjon med muskulære teknikker, kan være svært fordelaktig ved bekkenlåsning.

2. Bekkenløsning: Bekkenløsning er vanligvis assosiert med graviditet, hvor hormonelle endringer kan føre til løsning av leddbåndene i bekkenet. Dette kan føre til økt bevegelighet i bekkenleddene, noe som noen ganger kan resultere i smerte og ustabilitet.

Både bekkenlåsning og bekkenløsning kan være ubehagelige og påvirke dagliglivet. Det er viktig å konsultere helsepersonell for riktig diagnose og behandling, spesielt under graviditet for å sikre at tilstanden håndteres på en trygg måte. Fysioterapi kan være nyttig for å styrke bekkenmuskulaturen og forbedre stabiliteten i bekkenet – samtidig som vi jobber aktivt med muskelspenninger og stivheter.

Andre plager i bekkenleddet og bekkenet kan inkludere sakroilitt (bekkenleddbetennelse) og piriformis syndrom.

Bekkenløsning: En naturlig prosess som kan føre til kompenseringsplager

Bekkenløsning er en naturlig del av svangerskapet. Kroppen produserer hormoner som gjør leddbåndene i bekkene løsere og mer bevegelige, dermed kan bekkene kjennes mer ustabilt ut. Dette er en prosess som skjer hos alle gravide kvinner for at barnet skal kunne passere bekkenringen under fødselen.

– Ingenting å være redd for

Det er altså ingenting som løsner når vi snakker om bekkenløsning, men bekkene blir rett og slett mer smidig for å forberede kroppen på fødsel. Dette kan føre til at muskulaturen rundt bekkene blir stram og stiv blant annet for å kompensere for et mer bevegelig bekken. Det er gjerne dette som gir smertene. Disse smertene kan vi hjelpe deg med, men vi ønsker altså å understreke at det ikke er noe å være redd for med tanke på at det ikke er noe som «løsner». Vi får nemlig flere henvendelser hvor gravide har et litt feil inntrykk av hva som faktisk skjer i bekkenet, og dermed blir litt redde for at noe tilnærmet skal «løsne helt». Men det skjer altså ikke. Det er en naturlig forandring.

Symptomer ved bekkenplager

Hvilke symptomer og smerter du opplever vil variere basert på hva den underliggende diagnosen faktisk er.

  1. Bekkensmerter: Smerte i bekkenområdet er et vanlig symptom på bekkenplager. Smerten kan være lokalisert i bekkenet, nedre del av ryggen, hoftene eller lårene.
  2. Bekkenstivhet: Bekkenplager kan føre til stivhet i bekkenleddene og omkringliggende muskler, noe som kan begrense bevegelsen og føre til ubehag.
  3. Bekkeninstabilitet: Noen kan oppleve følelsen av ustabilitet i bekkenet, spesielt ved bekkenløsning, der det kan føles som om bekkenet «glir» eller er ustabilt.
  4. Bekkensmerter ved aktivitet: Smertene kan forverres ved aktiviteter som gåing, løping, eller løfting, og kan føre til økt ubehag under visse bevegelser.
  5. Bekkensmerter ved hvile: Noen opplever også smerter i bekkenet selv i hvile, spesielt ved langvarig sittende eller liggende stillinger. Her er det viktig å nevne at mange gravide bruker bekkenliggepute for en forbedret, ergonomisk sovestilling.

Behandling av bekkenplager

Behandlingsmetodene og opptreningen vil alltid være tilpasset deg og dine plager. For eksempel vil jo naturligvis framgangsmåten for bekkenlåsning versus bekkenløsning være forskjellige.

Fysioterapi mot bekkenplager

Ved bekkenplager kan fysioterapi være en effektiv behandlingsmetode for å redusere symptomer og forbedre funksjonen. Fysioterapeuten vil først utføre en grundig vurdering for å forstå årsaken til plagene. Deretter kan følgende tilnærminger brukes i fysioterapi for bekkenplager:

1. Bekkenøvelser: Fysioterapeuten kan anbefale spesifikke øvelser for å styrke bekkenbunnsmuskulaturen, forbedre stabiliteten i bekkenet og øke bevegeligheten. Disse øvelsene kan bidra til å redusere smerte og forbedre funksjonen over tid.

2. Manuelle teknikker: Dette kan inkludere massasje, strekkøvelser og leddmobilisering for å redusere muskelspenninger, forbedre leddbevegelse og øke blodsirkulasjonen i området.

3. Avspenningsteknikker: Fysioterapeuten kan lære deg avspenningsteknikker som pusteøvelser og avslapningsteknikker for å redusere stress og muskelspenninger i bekkenområdet.

4. Holdnings- og bevegelsesrådgivning: Fysioterapeuten kan gi deg råd om riktig holdning og bevegelsesmønstre for å forebygge ytterligere belastning på bekkenet og redusere risikoen for tilbakevendende plager.

Det er viktig å være konsistent med fysioterapibehandlingen og følge fysioterapeutens instruksjoner nøye for å oppnå best mulig resultater. Sammen med fysioterapeuten kan du utvikle en skreddersydd behandlingsplan som passer dine spesifikke behov og mål for bedring.

«Grimstad Fysikalske er her for deg som ønsker hjelp med bekkenet. Vi har en aktiv tilnærming hvor vi kombinerer manuelle behandlingsteknikker med spesifikk opptrening.

Hvis ønskelig kan du trene hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang.»

Øvelser ved bekkenlåsning

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, fram et anbefalt treningsprogram ved bruk mot bekkenlåsning. Det benyttes minibånd (elastisk spesialstrikk) i noen av øvelsene.

Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

Oppsummering: Utredning og behandling av bekkenplager i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi alle typer bekkenplager og bekkensmerter. Velg gjerne «kvinnehelse og bekken» ved online timebestilling eller si det på telefonen når du ringer inn for å bestille time.

Hvis du ønsker å bestille time hos oss her på Grimstad Fysikalske kan du gjøre det her. Vi ser fram i mot til å bli bedre kjent – og å hjelpe deg med å oppnå dine mål og ønsker.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Coverbilde: Stock photo ID: 636680582. Credit: yodiyim (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 2: Stock photo ID: 1126011093. Credit: Atstock Productions (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

FAQ: 5 vanlige spørsmål om bekkenplager

I denne delen av artikkelen går vi gjennom fem av de vanligste spørsmålene om bekkenplager som vi mottar her hos oss ved Grimstad Fysikalske.

1. Kan en fysioterapeut hjelpe meg med bekkenbunnplager?

En fysioterapeut er godt kvalifisert til å hjelpe deg med alle typer av plager og smerter i bekken og bekkenbunn. Dette kan inkludere bekkenbunnstrening under selve graviditeten eller etter fødsel. I tillegg til aktiv behandling av bekkenleddsmerter og muskelknuter i bekken, hofter og korsryggen. Både triggerpunktbehandling og massasjeteknikker kan fungere godt ved slike smerter.

2. Kan bekkenbunntrening redusere inkontinens?

Ja, det foreligger god dokumentasjon på at opptrening av bekkenbunnsmuskulaturen kan bidra til å redusere forekomst av inkontinens og ufrivillig vannlating. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål vedrørende dette eller hvis du ønsker å bestille en time.

3. Må man vente med bekkenbunntrening til etter fødsel?

Nei, dette kan også gjøres både før og underveis i svangerskapet. Riktig opptrening av bekkenbunnmuskulaturen kan føre til en rekke positive fordeler, slik som økt muskelkontroll, økt belastningsevne og redusert forekomst av inkontinens.

4. Fysioterapeut som hjelper meg med bekkenbunn i Grimstad og omegn?

Hos oss er du i gode hender hos fysioterapeut Gina Aas Vissheim som jobber mye med pasienter som har bekkenbunnplager, og som ønsker hjelp med dette. Hos oss her ved Grimstad Fysikalske mottar vi også pasienter fra storbyen Kristiansand som bare er 30 minutter unna, da hennes kompetanse på bekkenbunn også er ettertraktet av pasienter derfra. I tillegg kommer også bekkenbunnpasienter til oss fra Lillesand, Arendal, Fevik, Tvedestrand, Rykene, Eydehavn, Birkeland og Homborsund, for å nevne noen.

5. Kan menn også få hjelp med bekkenbunntrening?

Ja, det er helt riktig at også menn kan få hjelp med bekkenbunntrening. Selv om det kanskje er mer kjent som en opptreningsform for kvinner, og da særlig etter fødsel og svangerskapsplager. Mange menn får hjelp med dette for å forhindre plager med inkontinens og lignende. Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi alle typer av pasienter, både gamle og unge, med å oppnå best mulig funksjon i bekken og bekkenbunn. Kontakt oss i dag dersom du har spørsmål eller vil bestille en time.

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer