Isjias: Årsaker, effektiv behandling og øvelser

Isjiasnerven går fra nederste del i ryggen, gjennom bekkenet og ned i beinet. Hvis denne blir avklemt kan det gi støtlignende nervesmerter og ubehag. Dette er også kjent som isjias. Ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad kan du få hjelp med dine isjiasplager.

Fysioterapi og fysikalsk behandling mot isjias

Smerter grunnet avklemming av isjiasnerven kan være veldig vondt, og kan tidvis gi referert stråling, nummenhet eller iling ned i beinet. For å få best mulig effekt mot isjias er det viktig at vi kombinerer aktiv behandling, slik som idrettsmassasje og nervemobilisering, med spesifikke rehabiliteringsøvelser og nervemobiliseringsøvelser.

«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med avklemte nerver, skiveprolaps, spinal stenose og isjias.

Dersom du plages med isjias eller nervesmerter er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time

Årsaker til isjias

Isjiasnerven kan bli avklemt og irritert grunnet en rekke mulige årsaker og diagnoser. Noen mulige årsaker inkluderer:

1. Skiveprolaps: En vanlig årsak til isjias er en skiveprolaps, der en del av den støtdempende mellomvirvelskiven presser på isjiasnerven. Dette kan føre til smerter, nummenhet og svakhet i benet.

2. Spinal stenose: Dette er en tilstand der ryggmargskanalen blir trangere, noe som kan føre til trykk på isjiasnerven og resultere i isjias.

3. Degenerative forandringer: Slitasje og aldring av ryggraden kan føre til endringer som øker risikoen for isjias. For eksempel kan artrose føre til dannelse av forkalkninger som kan påvirke isjiasnerven.

4. Muskelspenninger: Anspente muskler i området rundt isjiasnerven kan også føre til irritasjon og isjias. Et eksempel er avklemming grunnet musculus piriformis (også kjent som piriformis syndrom).

5. Svangerskap: Under svangerskapet kan trykket fra livmoren på isjiasnerven føre til isjiasplager hos noen kvinner.

Det er viktig å få en grundig funksjonell vurdering for å fastslå den nøyaktige årsaken til isjias og få riktig behandling. Ved Grimstad Fysikalske har vi god erfaring og kompetanse på utredning av isjias og nervesmerter.

Symptomer ved isjias

Den underliggende årsaken og alvorlighetsgraden vil være avgjørende for omfanget av smertene du opplever. Noen vanlige symptomer inkluderer:

1. Smerter (både lokale og refererte): Smerten kan variere fra en mild verk til en skarp, brennende eller strålende smerte som strekker seg fra korsryggen nedover baksiden av benet. Smerten kan forverres ved hoste, nysing eller langvarig statisk, sittende belastning. Et kjent ergonomisk tiltak for å avlaste isjiasnerven når du sitter er bruk av halebeinspute.

2. Nummenhet: Mange opplever nummenhet, prikking eller følelsesløshet i benet, foten eller tærne grunnet isjias. Hvilke områder som rammes er avhengig av hvilken del av isjiasnerven som er avklemt. Dette kalles også for parestesi.

3. Svakhet: Noen kan oppleve muskelsvakhet i benet eller foten som er påvirket av isjias. Dette kan påvirke evnen til å gå, løfte foten eller utføre vanlige bevegelser. Grunnen til at svakheten oppstår er fordi musklene ikke får de nervesignalene de trenger.

4. Redusert bevegelighet: Isjias kan føre til redusert fleksibilitet og bevegelsesomfang i ryggen og benet på grunn av smerte og muskelspenninger.

5. Bekken- og ryggplager: Isjias kan også forårsake smerter i bekkenet og nedre del av ryggen, i tillegg til benet.

Behandling av isjias

Som vi nevnte er det flere mulige årsaker og diagnoser som kan gi deg isjiassmerter. Men hovedformålet er likevel det samme. Nemlig å redusere trykket mot isjiasnerven og stimulere friskt bløtvev i det omkringliggende området.

Fysikalsk behandling mot isjias

I den aktive behandling mot isjias ønsker vi særlig å trekke fram nålebehandling (tørrnåling), terapeutisk laser og idrettsmassasje. Brukt hver for seg eller i kombinasjon med hverandre kan disse ha en svært god effekt på isjiasplagene dine.

1. Tørrnåling: Tørrnåling, også kjent som intramuskulær stimulering, innebærer å sette tynne nåler direkte i triggerpunkter i musklene for å redusere muskelspenninger og smerte. Dette kan bidra til å løse opp stramme muskler og forbedre muskelfunksjonen. I tillegg vil det øke lokal blodsirkulasjon og stimulere økt reparasjon i området.

2. Terapeutisk laser: Terapeutisk laserbehandling, også kjent som lavnivå laserterapi, bruker lavnivå laserlys for å stimulere celleaktivitet og øke helingsprosessen. Denne behandlingen kan bidra til å redusere betennelse, stimulere sirkulasjon, lindre smerte og fremme vevsheling.

3. Idrettsmassasje: Muskulære teknikker i kombinasjon som jobber aktivt inn mot anspente muskler og muskelknuter, blant annet i lavryggen og setet over isjiasnerven.

4. Nervemobiliseringsteknikker: Å strekke og tøye på spesifikke måter kan hjelpe til med å redusere trykket mot isjiasnerven.

I tillegg til ovenstående behandlingsteknikker vil du også få skreddersydde øvelser som er laget akkurat for deg og dine isjiasplager.

«Grimstad Fysikalske er her for deg som er plaget med isjias og nervesmerter. Vi har en aktiv tilnærming hvor vi kombinerer manuelle behandlingsteknikker med spesifikk opptrening.

Hvis ønskelig kan du trene hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang.»

Øvelser ved isjias ned i beinet

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, fram et anbefalt treningsprogram for deg med isjias i ryggen og beinet. Det benyttes pilatesbånd (elastisk, flat strikk) i noen av strekkøvelsene.

Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

Oppsummering: Behandling av isjias i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi isjias og nervesmerter. Hos oss er du i gode og faglig kompetente hender. Vi ser fram i mot til å hjelpe deg!

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Coverbilde: Stock photo ID: 1398085233. Credit: solar22 (lisensiert bruk via iStockphoto.com

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer