Korsryggsmerter: Årsaker, behandling og øvelser
Korsryggsmerter er vondter i nederste del av ryggen. Også kjent som lumbago. Her ved Grimstad Fysikalske får du aktiv behandling for lumbago. Du blir også bedre kjent med forskjellige årsaker til smerter og stivhet i korsryggen, samt at vi også gir deg noen anbefalinger i forhold til gode øvelser.
Fysioterapi og fysikalsk behandling mot korsryggsmerter (lumbago)
Vår klinikk, Grimstad Fysikalske, er lokalisert sentralt i Grimstad. Her utreder, behandler og rehabiliterer vi pasienter med korsryggsmerter på daglig basis. Hos oss jobber vi altså aktivt med hendene, og andre behandlingsteknikker, og kombinerer dette med best mulig opptrening. Resultatet er at du får en sterkere og friskere rygg.
Gode teknikker for aktiv behandling av korsryggsmerter kan inkludere idrettsmassasje, muskulære teknikker, tørrnåling, terapeutisk laser og leddmobilisering. Formålet med behandlingen vil da være å løsne opp i anspente korsryggmuskler, stimulere økt blodsirkulasjon i området og bidra til mer bevegelighet.
Når man har adressert ryggsmertene er det også viktig med korrekt rehabiliteringstrening. Her vil fokuset være spesielt rettet inn mot dine svakheter og mangler – og deretter styrket disse. På denne måten er det best sjanse for å redusere tilbakefall og gjøre ryggen din så frisk som mulig.
«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med lumbago – både akutte og langvarige korsryggsmerter.
Dersom du plages med korsryggen er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time. Vi ser fram i mot til å hjelpe deg på veien til en sterk og frisk rygg!»
Årsaker til korsryggsmerter
Korsryggen består av fem ryggvirvler, og det er den aller nederste delen av ryggraden. Totalt sett består ryggraden, inkludert nakkevirvlene, av 24 virvler – hvorav de nederste korsryggvirvlene altså er de sterkeste og bredeste av disse. Tenk på de som grunnfundamentet. Men å være et slik stabilitetsfundament stiller også en rekke krav til musklene, leddene og nervene i området.
De vanligste årsakene til smerter i korsryggen inkluderer:
1. Muskulære spenninger: Ryggmusklene bør ha en viss mobilitet, muskelfiberlengde og lokal sirkulasjon. Over tid, for eksempel grunnet stress og repetitiv belastning, kan musklene bli kortere, mindre elastiske og vi kan få en opphopning av skadevev (bløtvev med endret struktur og svekket funksjon).
2. Vridning og tunge løft: Svært mange melder om at korsryggsmertene startet ved en plutselig vridning eller et tungt løft. Generelt sett innebærer dette en overbelastning av enkelte muskler i korsryggen, ofte musculus paraspinalis og quadratus lumborum, som deretter avgir smertesignaler.
3. Dårlig holdning: En lut rygg kan endre hvordan vi belaster nederste delen av ryggen. Ved riktig og variert bruk får vi nemlig spredd belastningen mer utover musklene, og dermed får vi også mindre risiko for overbelastning.
4. Muskulær ubalanse og skoliose: Hvis noen muskler er for inaktive, og andre er for anspente, har vi det vi kaller en muskulær ubalanse. Og de er det svært viktig å behandle disse for å få best mulig korsryggfunksjon igjen. Skoliose er en strukturell endring i hvordan ryggraden ser ut, og kalles ofte for S-rygg. En slik skjevet i ryggraden vil også kunne føre til at visse muskler blir overbelastet og smertesensitive.
5. Skiveprolaps: I mellom ryggvirvlene og nakkevirvlene finner vi det vi kaller mellomvirvelskiver. Disse består av en myk kjerne (nucleus pulposus) og en fibrøs, hardere yttervegg (annulus fibrosus). Dersom det oppstår en skade i den ytre veggen, og den indre massen siver ut, har vi det vi kaller et skiveprolaps. Dette kan legge trykk mot nærliggende nerver.
I korsryggen er det vanligste at dette oppstår mellom fjerde eller femte korsryggvirvel (L4-L5) eller mellom femte korsryggvirvel og første sakralvirvel (L5-S1). Faktisk oppstår 95% av ryggprolaps i disse nivåene.
Ved slike ryggprolapsskader er det viktig å redusere trykket mot nervene i området (gjerne ved bruk av traksjon), stimulere reparasjonsprosesser (terapeutisk laserterapi og tørrnåling kan være gode behandlingsalternativer) og spesifikke ryggprolapsøvelser.
«Les også: Vår store guide om ryggprolaps«
6. Stress: Over tid kan stressbelastning føre til at musklene blir anspente og forkortede. Dette fører som nevnt tidligere til at de blir smertesensitive og får svekket lokal blodsirkulasjon. For personer med mye stress i hverdagen kan det være gunstig med idrettsmassasje eller tørrnåling (dry needling).
7. Korsryggartrose: Artrose innebærer leddslitasje. Når korsryggvirvlene blir slitte kan det oppstå forkalkninger og endringer i leddoverflatene. Noe som igjen kan føre til trangere plassforhold. Over tid kan dette også føre til spinal stenose (trange forhold inne i ryggraden) og spondylolistese (forskyvning av ryggvirvler).
Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med å kartlegge de underliggende årsakene til hvorfor du har vondt i korsryggen. Og deretter hjelper vi deg å gjøre noe med dem. Ta kontakt med oss i dag hvis du har spørsmål eller vil bestille time.
Symptomer ved korsryggsmerter
Det er fort gjort å tenke at alle utgaver av korsryggsmerter er de samme. Men det er de naturligvis ikke. For det første har vi forskjell på hvor alvorlige smertene er – og også hvilke muskler, nerver og ledd som er involvert. Vanlige smerter og symptomer inkluderer:
1. Smerter i korsryggen: Det mest åpenbare symptomet ved lumbago er (naturligvis) smerte i nedre del av ryggen. Smerten kan være skarp, verkende eller konstant, og den kan variere i intensitet.
2. Ryggstivhet: Personer med lumbago opplever ofte stivhet i korsryggen, spesielt etter å ha sittet lenge eller etter først å ha våknet om morgenen (morgenstivhet).
3. Begrenset ryggbevegelighet: Lumbago kan føre til redusert bevegelsesutslag i korsryggen, noe som kan gjøre det vanskelig å bøye seg, vri seg eller utføre hverdagslige aktiviteter.
4. Refererte smerter og strålingsmerter: Noen ganger kan smerten fra korsryggen stråle ut i bena, noe som kalles isjias. Dette kan føre til nummenhet, prikking eller svakhet i bena. Dette kan skje dersom den underliggende feilfunksjonen legger trykk mot isjiasnerven eller irriterer denne.
5. Muskelkramper: Musklene rundt korsryggen kan også stramme seg og føre til kramper, som igjen kan forverre ryggsmertene. Dette kan for eksempel skyldes at musklene trekker seg sammen grunnet omfattende feilfunksjon og skadevevsopphopning – som igjen fører til dårligere tilgang på næringsstoffer og blodsirkulasjon.
Behandling av korsryggsmerter
- Muskler
- Ledd
- Nerver
- Sener
- Mellomvirvelskiver
Og svært ofte vil det være en kombinasjon av ovenstående som gir grunnlag for smertene du opplever i lavryggen. Vår behandling og rehabiliteringstrening vil være tilrettelagt opp mot de kliniske funnene på i løpet av den funksjonelle undersøkelsen i førstegangskonsultasjonen (første gangen du er hos oss).
Fysikalsk behandling mot lumbago
Når vi har vondt i korsryggen vil vi gjerne ha godt av en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder. Spesielt muskelknutebehandling (triggerpunktmetoden), tørrnåling (dry needling), idrettsmassasje, traksjon (strekkteknikk) og terapeutisk laser kan være spesielt nyttig.
1. Muskelknutebehandling: Sammentrukkede muskelfibre og anspente muskler kan ofte kjennes ut som harde og smertesensitive muskelknuter. Når man jobber inn mot disse muskelfibrene kan man bidra til å gi de mer mobilitet og øke blodsirkulasjonen. En teknikk for å gjøre dette inkluderer målrettet behandling inn mot muskelknuter ved bruk av triggerpunktmetoden.
2. Tørrnåling (dry needling): En særdeles populær og godt dokumentert behandlingsteknikk til bruk mot muskulære spenninger og seneskader. Behandlingen fungerer på flere positive måter, ved at den får musklene til å slappe av, samtidig som at smertesignalene i området dempes. I tillegg er det dokumentert at behandlingsformen fører til en økt reparasjonsprosess i det behandlede området. Behandlingsteknikken har også dokumentert effekt mot idrettsskader, og blir derfor også ofte kalt for idrettsakupunktur.
3. Idrettsmassasje mot lumbago: En sportsmassasje innebærer gjerne en kombinasjon av flere forskjellige muskelteknikker. En god blanding av arbeid inn mot muskulære spenninger og triggerpunkter – som også gjerne kombineres med idrettsakupunktur for maksimal effekt.
4. Terapeutisk laser: Behandling av korsryggsmerter med terapeutisk laser kan vise til godt dokumentert effekt ved både akutte og langvarige smerter. Det er en moderne behandlingsteknikk som også kan brukes med god effekt mot senebetennelser og slimposebetennelser.
I tillegg til de aktive behandlingsteknikkene vil vi også gå gjennom spesifikke ryggøvelser tilpasset deg og dine plager. Hos oss er målet at du skal få en sterkere og friskere rygg.
«Grimstad Fysikalske er her for å hjelpe deg med korsryggsmertene. Vi vet hvor ødeleggende lumbago kan være for hverdagen – og gjør derfor vårt ytterste for at du skal slippe dette.
Hvis ønskelig kan du også trene hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang!»
Øvelser mot korsryggsmerter
Vi er forskjellige og de underliggende årsakene vil også avgjøre hvilke treningsøvelser som er best for oss. Vår funksjonelle kartlegging hjelper oss med å gi deg de riktige treningsøvelsene.
Oppsummering: Behandling av korsryggsmerter i Grimstad
Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!
Bli bedre kjent med oss og klinikken vår
Ring oss på 37179050
Bilde 2: Stock photo ID: 1126011093. Credit: Atstock Productions (lisensiert bruk via iStockphoto.com)
FAQ: 5 vanlige spørsmål om vondt i korsryggen
Her går vi gjennom fem av de aller vanligste spørsmålene vi mottar om vondt i den nederste delen av ryggen, nemlig korsryggen.
1. Hva betyr egentlig lumbago?
Lumbago er en diagnose som refererer til alle typer av smerter i korsryggen. Det er altså et paraplybegrep for å si at man har korsryggsmerter. Deretter kan denne diagnosen også brukes mer spesifikt, slik som for eksempel lumbago med isjialgi, som altså innebærer at det foreligger både korsryggsmerter og isjias fra området samtidig.
Lumbal er latin for korsryggen. -Ago endelsen refererer til smerter eller plager i området. Mer spesifikt kan man også si lumbalgi når man refererer mer spesifikt til smerter, og ikke bare generelle plager.
2. Hva er den beste behandlingen mot korsryggsmerter?
Det er vanskelig å svare helt spesifikt på hva som er den aller beste behandlingen mot lumbago. Grunnen til det er at korsryggsmerter kan ha en rekke underliggende årsaker, og at ryggsmertene ofte stammer fra flere strukturer, inkludert ryggmuskler, ryggvirvler og nærliggende nerverøtter.
For å få best mulig behandlingseffekt må vi derfor bruke behandlingsteknikker som stimulerer best mulig funksjon og smertelindring i disse områdene. Hvis lumbale muskelknuter og muskelspenninger er regnet for å være hovedårsaken blir det naturlig at det er idrettsmassasje, muskelknutebehandling og tørrnåling, som er den beste behandlingen. Men dersom det også foreligger skiveprolaps eller isjias, vil man gjerne også benytte teknikker slik som traksjon (spinal dekompresjon), terapeutisk laser (stimulerer reparasjon i det skadde området) og leddmobilisering.
Dette supplementeres med korrigerende holdningsøvelser, tøyeøvelser og styrkeøvelser, for å oppnå best mulige resultater. Øvelsene man får vil tilpasses og endres underveis i behandlingsforløpet (blant annet med progresjonsøvelser).
3. Hvorfor har jeg vondt i korsryggen når jeg løper?
Dersom man opplever lumbago ved løping eller jogging kan dette skyldes en redusert evne til å dempe støtbelastning og ujevn vektfordeling ved landing på foten. Hvis det er feilfunksjon i korsryggen eller andre involverte strukturer kan dette medføre en større sammentrykking av de nederste korsryggvirvlene og mellomvirvelskivene når vi lander. Som en direkte konsekvens kan vi oppleve smerter og ubehag i nedre del av ryggen når vi jogger og løper.
For å adressere smerter i korsryggen ved denne typen aktivitet er det viktig med en helhetlig utredning hvor man også ser på funksjonalitet og muskulær balanse i føtter, ankler, knær, bekkenledd og hofter. Selv svekket funksjon i bare en av disse strukturene kan føre til kompenseringsplager og økt feilbelastning mot korsryggen. En slik innfallsvinkel er også spesielt nyttig for deg som plages med langvarige og kroniske smerter i korsryggen.
4. Hva er de beste øvelsene mot smerter i korsryggen?
Her kommer vi med et ganske kjedelig og diplomatisk svar. Men det er altså slik at de beste øvelsene for deg vil ikke nødvendigvis være de beste for en annen. Ved Grimstad Fysikalske vet vi hvor viktig det er med individuelt tilpassede øvelser som passer akkurat for deg, og som motarbeider dine holdningsfeil og muskelubalanser.
Men, med det mest diplomatiske svaret ute av veien, så kan vi anbefale de fem øvelsene som blir vist fram i videoen litt tidligere i artikkelen av kiropraktor Alexander Andorff. Disse treningsøvelsene kan hjelpe deg med å oppnå forbedret bevegelighet i stive ryggvirvler og styrke essensielle områder i korsryggen, samt bekkenet.
5. Får mange korsryggsmerter når de er gravide?
Et svangerskap innebærer en rekke fysiske og biomekaniske forandringer. Når magen vokser vil blant annet bekkenet tippe gradvis mer framover, noe som også gir økt kurve i lavryggen, og dermed også mer belastning mot korsryggens muskulatur, mellomvirvelskiver og ledd. Studier har vist at så mange som 86% av alle gravide opplever biomekaniske smerter:
«Most women (86%) experienced pain while running during pregnancy (59% pelvis/sacroiliac joint, 52% lower back, 51% abdomen, 44% breast, 40% hip). The highest prevalence of severe-to-worst pain was at the pelvis/sacroiliac joint (9%).» – Wyatt et al, 2024 (PubMed)
Som du ser av sitatet fra studien ‘Prevalence and Risk Factors for Musculoskeletal Pain when Running During Pregnancy: A Survey of 3102 Women‘, publisert i tidsskriftet Sports Medicine, opplever 86% av kvinner muskel og leddsmerter i løpet av svangerskapet. Av disse var 59% bekkensmerter og 52% korsryggsmerter. 51% var i magen, 44% har brystsmerter og 40% har vondt i hoftene. Her er det viktig å nevne at korsryggen kan referere smerter til bekkenet, så vi tror personlig at disse tallene kanskje overlapper mer enn de gir inntrykk av.
På basis av dette kan man altså se at smerter i korsryggen og bekkenet er svært normalt i løpet av svangerskap. Husk at vi ved Grimstad Fysikalske også tilbyr behandling av bekkenleddsmerter og bekkenbunntrening dersom du har behov for dette.