Ryggprolaps: Årsaker, behandling og øvelser

Et ryggprolaps innebærer at en mellomvirvelskive er skadet, og at det myke innholdet har sivet ut gjennom en sprekk i ytterveggen på skiven. Et skiveprolaps er en alvorlig diagnose med en langvarig prognose, og det er også en av de tilstandene som faktisk kan bli verre istedenfor bedre, uten riktig behandling og treningsveiledning.

Ved klinikken vår Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad får du akkurat den hjelpen du trenger for å bli bedre. For finnes det mange gode teknikker og treningsøvelser som kan legge til rette for skiveregresjon (at skiveprolapset trekker seg tilbake og blir gradvis helbredet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål om ditt ryggprolaps eller vil bestille time.

Vanligste ryggområdene som blir rammet av skiveprolaps

Når vi nå snakker om ryggprolaps snakker vi vanligvis om korsryggen – altså lumbal columna (latin). Grunnen til at vi nevner det latinske navnet er fordi korsryggen består av 5 ryggvirvler som er navngitt fra L5 (nederste korsryggvirvel) opp til L1 (øverste korsryggvirvel). I mellom disse ryggvirvlene har vi en myk mellomvirvelskive som fungerer som en støtdemper, og som også gir bevegelighet til ryggvirvlene. Dette består av en myk kjerne (nucleus pulposus) og en hardere yttervegg (annulus fibrosus).

– Når skiven ‘sprekker’

Et ryggprolaps innebærer altså at ytterveggen blir såpass overbelastet at det oppstår en sprekk eller rift i den. Som et resultat av dette kan den indre, mykere massen sive ut gjennom det skadde området, og dermed legge trykk mot nerver inne i spinalkanalen. Resultatet kan være nervesmerter og nummenhet i det området som den påvirkede nerven er ansvarlig for. De vanligste områdene for ryggprolaps i korsryggen er:

  • L5-S1: Når vi refererer til et ryggprolaps i L5-S1 er det altså snakk om en skade på mellomvirvelskiven mellom femte korsryggvirvel og første sakralvirvel. Dette er det aller vanligste området å få et skiveprolaps i korsryggen.
  • L4-L5: Et skiveprolaps i dette nivået refererer til mellomvirvelskiven mellom fjerde korsryggvirvel og femte korsryggvirvel. Dette er det nest mest utsatte området for skiveprolaps i lavryggen.

Forskning har vist at opptil 95% av ryggprolaps skjer i et av disse to nivåene.1

«Ved Grimstad Fysikalske vet vi hvor viktig det er å få riktig hjelp, behandling og veiledning ved skiveprolaps i korsryggen.

Hos oss skal du kunne føle deg trygg på at vi gjør alt vi kan for å legge til rette for best mulig tilheling for din skiveprolaps. Dette inkluderer både aktiv behandling, ofte inkludert skademodulerende laserterapi, og korrigerende rehabiliteringsøvelser.»

Fysioterapi og fysikalsk behandling mot ryggprolaps

«Fysioterapeut Gina Vissheim ved Grimstad Fysikalske er klar til å hjelpe deg på veien til tilheling av skiveskader, og å legge til rette for en solid oppbygning av en sterk korsrygg og kjernemuskulatur.»

Hos oss på Grimstad Fysikalske vil du kunne forvente en grundig utredning på førstegangskonsultasjonen din (ditt første besøk som ny pasient hos oss). En slik ryggprolapsundersøkelse innebærer en nøysom kartlegging av involverte områder, smertesensitive områder og utslag på nervetester. Blant annet kan avklemte nerver føre til at muskler som mottar sine signaler fra den nerveroten blir svake og tregere.

Modernisert, standardisert ryggprolapsforløp ved Grimstad Fysikalske

Basert på de kliniske funnene setter vi deretter sammen best mulig behandlingsopplegg og rehabiliteringsforløp. Et ganske standardisert prolapsforløp består vanligvis av fem til åtte behandlinger fordelt over åtte uker med jevnlig oppfølging, opptrening og aktiv behandling. Hvis det vurderes å være behov for ytterligere oppfølging og behandling vil man naturligvis sette opp flere og hyppigere behandlinger. Dersom du ikke er tydelig bedre etter åtte uker hjelper vi deg ved å kommunisere med din fastlege, og diskutere forslag for videre utredning og også vurdering for om kirurgisk inngrep er nødvendig.

Vi ønsker selvfølgelig å unngå ryggoperasjon, men i visse tilfeller hvor skiveprolapset ikke responderer på en konservativ tilnærming kan det være nødvendig.

Studie: Terapeutisk laser kan gi grunnlag for at mellomvirvelskiven reparerer seg

Vi ønsker å nevne terapeutisk laser som en godt dokumentert behandlingsmetode mot skiveprolaps. I en studie i behandling av nakkeprolaps kunne forskerne vise til en signifikant, positiv respons i form av smertelindring, bedre funksjon og raskere forbedring.2

Effekten ble forsterket ved bruk av korrigerende holdningsøvelser

Videre kunne man se at det ble en enda bedre effekt når man kombinerte terapeutisk laser med bruken av terapeutisk laser. Studien kunne vise til følgende konklusjon:

«The present study demonstrates that LLLT was an effective form of treatment for neck and back pain caused by cervical disk hernia, reinforced by postural training.» – Takahashi et al

I studien brukte de et behandlingsopplegg som populært sett kalles for Takahashi-protokollen. Oppkalt etter en av de fremste forskerne innen feltene skiveprolaps og terapeutisk laser.

Takahashi-protokollen i behandling av skiveprolaps

Ved behandling av prolapsskader understreker forskerne at det bør være jevn oppfølging for å promotere reparasjon i skiven, og redusere lokal væskeansamling. Derfor brukte de en protokoll som besto av 2 behandlinger i uken i 4 uker. Altså 8 behandlinger på en måned. Grunnlaget for å ha så jevn behandling ligger altså i å legge til rette for raskest mulig tilheling i det skadde området, slik at man kommer seg raskest mulig tilbake til god ryggfunksjon igjen.

«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med ryggprolaps og skiveskader. Vi følger evidensbaserte protokoller når det kommer til oppfølging av ryggprolaps.

Dersom du er rammet av et ryggprolaps er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time

Årsaker til skiveprolaps i ryggen

Den aller vanligste årsaken til at vi får prolaps i ryggen er en gradvis svekkelse av rygghelsen vår. For å avlaste mellomvirvelskivene er det viktig å opprettholde god ryggfunksjon, både i form av bevegelighet og styrke, da dette vil kunne forhindre ryggprolaps.

Etter dette er det skader og traumer som er den nest vanligste årsaken. Dette kan inkluderer bilulykker, fall eller feilaktige løft.

Oppsummert kan vi si at årsakene til ryggprolaps er enten en gradvis feilbelastning over lengre tid eller en akutt overbelasting.

Symptomer ved ryggprolaps

Hvilke symptomer og smerter man opplever ved en skiveskade i ryggen er avhengig av hvilken nerverot som er avklemt. Men som sagt er det slik at 95% av skiveprolaps i ryggen oppstår i L4-L5 eller L5-S1, og da vet vi mer om hvilke symptomer og nervesmerter vi kan forvente fordi førstnevnte vil føre til en avklemming på L5-nerven og sistnevnte fører til trykk mot S1-nerven. Dette kan gi følgende symptomer:

  • L5-nerveroten: Smerter i korsryggen, som også kan stråle ned i setet, utsiden av låret, utsiden av leggen og oppå foten ut mot storetåen. I tillegg kan det føre til sensorisk tap mot ytre legg, på toppen av foten, og mellom første og andre tåen. Av motorisk påvirkning kan det føre til svakhet i hoftebøyeren, knebøyerne, fotstrekkerne, tåstrekkerne og redusert L5-refleks.
  • S1-nerveroten: I likhet med trykk mot L5-nerveroten kan det gi ryggsmerter og stråling ned mot setet, ytterside og bakside av låret, samt bakre del av leggen og under foten. Tap av sensorisk følelse kan ramme baksiden av leggen, yttersiden og undersiden av foten. I tillegg vil det kunne gi muskelsvakhet i hoftestrekkerne, knebøyerne, fotbøyerne og akilles. Ved mer alvorlige tilfeller kan en avklemming av S1-nerveroten også gi seksuell dysfunksjon (inkludert ereksjonssvikt) eller blærepåvirkning (inkludert inkontinens).

Behandling av ryggprolaps

Vi har tidligere i artikkelen nevnt konkrete behandlingsforløp mot ryggprolaps. Inkludert standardisert prolapsforløp og Takahashi-protokollen. Ved Grimstad Fysikalske vet vi at for å få raskest mulig forbedring og skivereparasjon må vi:

  1. Redusere trykket mot nerven
  2. Stimulere væskedrenasje og sirkulasjon i skadeområdet
  3. Legge til rette for raskere reparasjonsprosesser
  4. Forbedre lokal funksjon i muskler og ledd

Først handler det altså om å fjerne avklemming mot nerven. Her benytter man gjerne en kombinasjon av strekkteknikker, lokal massasje, terapeutisk laser og nervemobiliseringsteknikker. Dette vil også føre til en økning i sirkulasjonen, som fører til at væske blir fraktet bort fra området, og som bidrar til bedre plassforhold rundt skiveskaden.

Når væsken og ødemet er borte legges det bedre til rette for at næringsstoffer kan komme fram til skadeområdet. Vi får deretter en økt reparasjonsrespons, og jobber samtidig aktivt med målrettet opptrening – steg for seg.

«Grimstad Fysikalske er her for å hjelpe deg med ryggprolaps. Hos oss kan du stole på at du får en helhetlig oppfølging med både aktiv behandling og korrigerende treningsøvelser.

Hvis ønskelig kan du også trene jevnlig hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang!»

Øvelser mot ryggprolaps

Husk at øvelser og trening mot ryggprolaps er tilpasset den fasen du er i, samt hvor alvorlige smertene og symptomene dine er.

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, fram et anbefalt nervemobiliseringsprogram for deg med avklemming mot isjiasnerven. Dette er et gunstig program for alle med ryggprolaps, da det stimulerer bedre funksjon og fleksibilitet i nervetrådene.

Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

Oppsummering: Behandling av ryggprolaps i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi alle typer av ryggprolaps. Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du ønsker behandling og oppfølging.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Forskning og kilder

  1. Jordan et al, 2009. Herniated lumbar disc. BMJ Clin Evid. 2009 Mar 26:2009:1118.
  2. Takahashi et al, 2011. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther. 2012 Sep 30;21(3):193-7.

Bilder og kreditering

Coverbilde: Stock photo ID: 1266849904. Credit: Albina Gavrilovic (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer