Nakkeprolaps: Årsaker, behandling og øvelser

En skade på en av mellomvirvelskivene i nakken kalles for et nakkeprolaps, og innebærer at den myke kjernen i midten av skiven har trykket seg ut gjennom en sprekk i ytterveggen. Diagnosen kan gi langvarige nakkesmerter og refererte smerter, samt nummenhet, ned i armen. Ved Grimstad Fysikalske i Aust-Agder får du hjelp med skiveskaderehabilitering ved bruk av både aktive behandlingsteknikker og korrigerende treningsøvelser.

«Et nakkeprolaps er en langvarig affære, og du risikerer også at det blir kronisk dersom du ikke tar aktive grep og faktisk gjør noe med de underliggende årsakene som først forårsaket skiveskaden. For det finnes faktisk god forskning på at en rekke behandlingsmetoder (inkludert terapeutisk laser) kan gi en signifikant raskere skadeheling. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål om ditt nakkeprolaps eller vil bestille time hos oss.»

Vanligste nakkenivåene som blir rammet av prolaps

Grunnet den anatomiske plasseringen er det aller vanligste nivået å bli rammet av en skiveskade C6-C7.1 Altså i skiven mellom sjette og syvende nakkevirvel. Den neste vanligste er C5-C6.

Anatomi: Nakkens syv nakkevirvler

For å forstå hva vi refererer til når vi sier C6-C7 må vi ta en rask gjennomgang av nakkens anatomi. Nakken består nemlig av 7 nakkevirvler. Fra C1 helt øverst i nakken, og ned til nederste virvel som heter C7. I mellom disse harde nakkevirvlene av bein ligger det mykere mellomvirvelskiver, som både demper støtbelastning og gir bevegelighet til nakken.

Når vi snakker om et nakkeprolaps i C6-C7 mener vi altså at det har skjedd en skade på den mykere mellomvirvelskiven mellom sjette og syvende nakkevirvel. Mer om detaljene rundt hva som skjer i neste del av artikkelen.

– Når en skive i nakken ‘sprekker’

En mellomvirvelskive består av en mykere kjerne, som heter nucleus pulposus, og en yttervegg som holder denne kjernen på plass (annulus fibrosus). Langvarig feilbelastning eller akutt overbelastning (for eksempel ved nakkesleng, fall og bilulykker) kan føre til at ytterveggen revner, og at den myke kjernen siver ut mot ryggmargen og trykker mot de nærliggende nerverøttene. Resultatet er ofte både nervesmerter og lokale nervesmerter.

«Ved Grimstad Fysikalske vet vi hvor viktig det er å ta aktive grep ved et skiveprolaps. For det er mye feilaktig informasjon der ute. Noe av det som gjør at mange nakkeprolaps blir kroniske er at personer feilaktig blir fortalt at de bare må «vente og se.

Det er helt feil tilnærming. For hvis vi ikke gjør noe med underliggende årsakene vil vi enten kunne havne i et gjentagende mønster eller at skaden ikke tilheles, og at prolapset vedvarer (eller i verste fall blir større).

Forskningen er klar på at aktive behandlingsteknikker og korrigerende rehabiliteringstrening gir signifikant bedre resultater, og legger til rette for en skadeforebyggende effekt etter at prolapset er leget, enn å ikke gjøre noe.»

Fysioterapi og fysikalsk behandling mot prolaps i nakken

Fysioterapeut Gina Vissheim er klar til å hjelpe deg på veien til en friskere og sterkere nakke. Sammen tar vi aktive grep mot nakkeprolaps med både fysikalske behandlingsteknikker og korrigerende treningsøvelser.

Ved din første konsultasjon her hos oss på Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad vil vi første gå gjennom en historietagning av dine symptomer (anamnese), før vi går videre til en funksjonell og nevrologisk testing av dine muskler og nerver. Her er det aktuelt at vi undersøker blant annet motorikk, sensorikk og reflekser.

Funnene fra denne kliniske undersøkelsen legger til rette for hvordan vi legger opp behandlingsforløpet og hvilket korrigerende treningsprogram man starter med. Formålet vil være å legge til rette for best mulig skadetilheling og styrking av avlastende områder.

Modernisert, standardisert nakkeprolapsforløp ved Grimstad Fysikalske

Basert på de kliniske funnene setter vi deretter sammen best mulig behandlingsopplegg og rehabiliteringsforløp. Et ganske standardisert prolapsforløp består vanligvis av fem til åtte behandlinger fordelt over åtte uker med jevnlig oppfølging, opptrening og aktiv behandling. Hvis det vurderes å være behov for ytterligere oppfølging og behandling vil man naturligvis sette opp flere og hyppigere behandlinger. Dersom du ikke er tydelig bedre etter åtte uker har vi dialog med din fastlege, og diskuterer forslag for videre utredning og også vurdering for om kirurgisk inngrep er nødvendig.

Alle ønsker selvfølgelig å unngå en operasjon. Men dette må også vurderes dersom man ikke har hatt noen som helst forbedring i løpet av åtte uker.

Studie: Terapeutisk laser gir raskere bedring ved nakkeprolaps

Terapeutisk laser er en moderne og stadig mer populær behandlingsmetode. Dette er en behandling vi bruker ved Grimstad Fysikalske i behandling av nakkeprolaps med svært gode resultater. Vi bruker ofte Takahashi-protokollen som er en forskningsbasert behandlingsprotokoll for nakkeprolaps bestående av 8 behandlinger over 4-6 uker.

Effekten ble forsterket ved bruk av korrigerende holdningsøvelser

Studien vi refererer til kunne vise til betydelig reduksjon av smerter og en signifikant funksjonell forbedring.2 Når de kombinerte terapeutisk laser med korrigerende holdningsøvelser, slik som vi naturligvis gjør her ved Grimstad Fysikalske, kunne man se at effekten ble enda bedre. Konklusjonen i studien var som følger:

«The present study demonstrates that LLLT was an effective form of treatment for neck and back pain caused by cervical disk hernia, reinforced by postural training.» – Takahashi et al

Takahashi-protokollen er altså oppkalt etter en av de fremste forskerne innen feltene skiveprolaps og terapeutisk laser. Vi ønsker også å trekke fram at vi gjerne benytter tørrnåling (dry needling) mot anspente muskelknuter rundt nakkeprolapset (anspente myalgier som oppstår grunnet skiveskaden).

Reduserer betennelse og stimulerer reparasjon

Forskning har vist at behandlingseffekten fra terapeutisk laser kommer fra en skademodulerende, sirkulasjonsfremmende og anti-inflammatorisk reaksjon. Den økte tilhelingen av prolapsskaden kan tilegnes økt tilgang på næringsstoffer gjennom sterkere sirkulasjon, økt cellulær aktivitet og at den betente væsken fjernes fra området (via lymfedrenasje).

«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med nakkeprolaps og nakkeskader. Vi følger evidensbaserte behandlingsprotokoller i vår tilnærming til prolaps i nakken.

Dersom du er rammet av et ryggprolaps er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time

Årsaker til prolaps i nakken

Som nevnt er det de to nederste nakkevirvelnivåene, og deres tilhørende mellomvirvelskiver, som er mest utsatt for skiveprolaps. Dette skyldes blant annet deres anatomiske posisjon nederst i nakken, noe som gjør de spesielt utsatt ved både statisk belastning (langvarig jobbing i lite ergonomisk stilling) og ved akutte skader (for eksempel nakkesleng).

De vanligste årsakene til nakkeprolaps er en gradvis feilbelastning på nakken over lengre tid eller en akutt skade. Forebygging ved å styrke lokale, stabiliserende muskler i nakken og skuldrene, samt jobbe aktivt med holdningsøvelser (for å unngå en foroverlutet nakkestilling som legger et betydelig økt trykk mot de nederste nakkevirvlene).

Symptomer ved nakkeprolaps

Hvilke symptomer og smerter vi opplever ved et skiveprolaps i nakken (cervikal prolaps) er direkte avhengig av hvilken (eller hvilke dersom det er flere) nerverot som er avklemt og irritert. Men la oss først se på symptomer som typisk sett er assosiert med en slik skiveskade i nakken.

Generelle symptomer ved nakkeprolaps

Et nakkeprolaps kan føre til følgende symptomer og smerter:

  • Nakkesmerter
  • Refererte smerter ut mot skulderen
  • Refererte smerter ned i underarmen
  • Refererte smerter ned mot hånden og fingrene
  • Discogen nakkehodepine 3
  • Nakkesvimmelhet
  • Muskelsvakhet i skulder og arm
  • Redusert hudfølelse i skulder, arm og hånd
  • Nummenhet i armer og hender
  • Bortdovnet hånd og visne fingre

Hvilket smertemønster man opplever er direkte avhengig av hvilken nerve som er avklemt og hvor nakkeprolapset har oppstått.

Smertemønster ved nakkeprolaps

Kilde: Vondtklinikkene / Nakkeprolaps.no

I illustrasjonen ovenfor ser du kjente smertemønstere ved ulike typer av nerveavklemming (kilde: Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse), inkludert C5, C6, C7 og C8 nerveroten. Som du kan se er det slik at hvor du opplever smerter og symptomene kan bidra til å vise hvilken nerverot som er medvirkende.

Behandling av nakkeprolaps

Tidligere i denne guiden har vi nevnt hvordan vi bruker evidensbasert og konkrete behandlingsforløp i behandlingen av nakkeprolaps. Inkludert et standardisert prolapsforløp og Takahashi-protokollen.

Hovedformålene vi forsøker å oppnå ved fysikalske behandling og rehabilitering av nakkeprolaps inkluderer:

  1. Å fjerne avklemming på nerven
  2. Bidra til lymfedrenasje for å fjerne væske rundt den skadde skiven
  3. Stimulere økt sirkulasjon i området for bedre tilgang på næringsstoffer
  4. Styrke og forbedre funksjonen i lokale, stabiliserende muskulatur
  5. Løsne opp i anspente og lite fleksible muskelfibre

Ved å ta en titt på listen ovenfor får du et klart bilde av hva vi ønsker å oppnå. Til syvende og sist er dette for å oppnå det vi kaller skiveregresjon, som betyr at den skadde og utbulende skiven trekker seg tilbake og inn i kjernen igjen.

«Grimstad Fysikalske er her for å hjelpe deg med nakkeprolaps og nakkeskader. Hos oss kan du stole på at du får en helhetlig oppfølging med både aktiv behandling og korrigerende treningsøvelser.

Hvis ønskelig kan du også trene jevnlig hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang!»

Øvelser mot prolaps i nakken

Husk at øvelser og trening mot nakkeprolaps alltid vil være tilpasset deg og den fasen av skaden du er i. Nettopp derfor vil det være slik at du nok vil kunne oppleve å få øvelser for ulike faser, med oppfølging i forhold til progresjonsøvelser etterhvert som du gjør framgang.

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, fram et anbefalt holdningskorrigerende treningsprogram for skulderblader og nakkeovergangen. Som vi husker fra tidligere i artikken blir det nemlig høyere belastning mot de nederste nakkevirvlene og skivene hvis vi har en lut nakke og fremoverskutt hodestilling. I programmet benyttes det elastisk treningsbånd (pilatesbånd).

Oppsummering: Behandling av prolaps i nakken i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi alle typer av nakkeprolaps og skiveskader. Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du ønsker behandling og oppfølging.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Hei! Gina her. Ikke bli gående med smerter i nakken. Ta heller aktive grep og la oss hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag med en frisk nakke.

Forskning og kilder

  1. Jordan et al, 2009. Herniated lumbar disc. BMJ Clin Evid. 2009 Mar 26:2009:1118.
  2. Takahashi et al, 2011. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther. 2012 Sep 30;21(3):193-7.
  3. Nakkeprolaps.no: Discogen nakkehodepine

Bilder og kreditering

Coverbilde: Stock photo ID: 1313886879 Credit: humonia (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 2: Stock photo ID: 1342980210 Credit: libre de droit (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 3: Stock photo ID: 1329370704 Credit: yacobchuk (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer