Bursitt (slimposebetennelse): Behandling og øvelser

En betent slimpose er kjent som bursitt. Ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad får du god aktiv behandling og de beste, tilpassede øvelsene mot bursitt.

Vi har slimposer, også kjent som bursaer, rundt omkring i hele kroppen. Hovedformålet deres er å sørge for en jevn og fin bevegelse til leddene våre, hvor de både demper støtbelastning og forhindrer ‘gnissing’. Hvis en slimpose blir skadet eller overbelastet kan den ese opp og bli fylt av betennelsesvæske. Å stimulere området rundt slimposen vil legge til rette for best mulig skadehelbredelse og ødemdrenasje. Det gjelder altså å legge til rette for at bursaen trekker seg tilbake til normal størrelse.

«Hei! Gina her ved Grimstad Fysikalske. Veldig kort fortalt kan vi si at aktiv behandling av slimposebetennelse handler om å legge til rette for tilheling og reparasjon. Dette kan vi, blant annet, oppnå ved å stimulere sirkulasjon i området med terapeutisk laser som også har anti-inflammatorisk effekt (reduserer betennelse).

Lymfatisk massasje (demper hevelser og væskeansamling) er også en god teknikk å bruke ved bursitt. Deretter vil vi styrke og gjøre det anatomiske området så sterkt og friskt som mulig.

Hvilke områder rammes av bursitt?

De tre vanligste områdene som rammes av bursitt er:

  • Knær
  • Hofter
  • Skuldre

I disse områdene kan det oppstå flere typer bursitt basert på det anatomiske området som er involvert. For eksempel kan vi dele inn slimposebetennelse i knærne i:

  • Prepatellar bursitt (slimposebetennelse foran på kneet)
  • Infrapatellar bursitt (slimposebetennelse under kneskålen)
  • Suprapatellar bursitt (slimposebetennelse over kneskålen)

I skulderen er det området mellom kragebeinet og akromion (den ytre beinspissen på skulderbladet) som er mest utsatt. Det subakromiale området. Dermed kalles denne typen slimposebetennelse i skulderen for subakromial bursitt. I hoftene er det området foran, i hoftebøyeren, eller på utsiden av hoften, på trokanter som er hyppigst utsatt. Disse kalles da for iliopsoas bursitt eller trokanterbursitt. Slimposebetennelse kan også oppstå i albuen eller akillessenen.

Som nevnt tidligere er hovedformålet ved alle typer av bursitt å blidgjøre områdene, og på den måten sette i gang en forsterket reparasjonsprosess og økt blodsirkulasjon.

Løsningen på bursitt er å rette opp i den underliggende årsaken

Ved Grimstad Fysikalske vet vi at den langsiktige og beste løsningen på slimposebetennelse er å gjøre noe med årsaken. Betennelsesdempende medikamenter vil kunne ha en kortvarig effekt, men vil ikke gjøre noe med grunnen til at du er rammet av bursitt.

Til sammenligning vil tørrnåling (nålebehandling) og terapeutisk laser kunne føre til en dokumentert økt reparasjonsprosess, fungere smertestillende og føre til fysisk endring i området grunnet en sterkere blodsirkulasjon.1 Andre aktive behandlingsteknikker kan inkludere lymfemassasje og terapeutisk ultralyd.

Årsaker til slimposebetennelse

Bursitt innebærer at en av slimposene dine, som er en støtdemper for leddene, hovner opp og får økt væskeinnhold. Slimposebetennelse forårsakes av repetitiv belasting, langvarig trykk mot slimposen eller en akutt skade (slik som fall eller et fysisk slag mot hoften).

Symptomer ved slimposebetennelse (bursitt)

Det vanligste symptomet ved bursitt er smerter i området. Smertene kan bygge seg opp gradvis eller så kan de oppstå plutselig og akutt (noe som kan skje etter fall eller traumer). Slimposebetennelser kan også forekomme sammen med forkalkninger (kalsiumdeposisjoner).

Grunnet at en bursa er plassert ved eller i et ledd vil dette kunne påvirke når du beveger det påvirkede leddet. Det vil kunne gi deg begrenset bevegelse i området og en følelse av stivhet. Ved mer betydelige utgaver av bursitt kan det være en tydelig hevelse eller rødlighet i området. Hvis du i tillegg til dette har feber må du oppsøke din fastlege for vurdering.

Godt tips 1: Ekstra beskyttelse av slimposen kan forhindre forverring

Når vi driver med idrett kan det være lurt å beskytte slimposene i utsatte områder. Dette er spesielt viktig dersom vi har hatt slimposebetennelse et sted tidligere, for da er det økt risiko for at den skal bli betent igjen. Ovenfor ser du en hopperknestøtte som stabiliserer og beskytter kneet mot slimposebetennelse ved f.eks. jogging. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.

Behandling av slimposebetennelse

Ved Grimstad Fysikalske tilbyr vi også kinesioteiping. Teipeteknikker som både avlaster og stabiliserer ledd, sener og muskler.

Slimposebetennelse i skulderen kan gi grunnlag for det vi kaller subakromialt avklemmingssyndrom. Dette innebærer at sener og slimposen inne i det subakromiale området blir avklemt og sammentrykket.

Studie: Terapeutisk laser og øvelser er effektivt mot skulderbursitt

Forskning har vist at behandling med terapeutisk laser, en moderne behandlingsmetode vi bruker ved Grimstad Fysikalske, i kombinasjon med korrigerende øvelser, har signifikant positiv effekt.2 Blant annet kunne studien vise til reduserte smerter, økt bevegelighet i skulderleddet og mindre bruk av smertestillende medikamenter.

Disse resultatene er appliserbare og aktuelle også for alle andre områder med bursitt. Her er en liste over behandlingsmetoder vi ved Grimstad Fysikalske bruker mot slimposebetennelse:

  • Fysioterapi
  • Idrettsmassasje
  • Kinesioteiping (teipeteknikk med kinesioteip)
  • Leddmobilisering
  • Lymfedrenasje-massasje
  • Terapeutisk laser
  • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur / IMS)

Når vi behandler slimposebetennelser innebærer dette gjerne en kombinasjon av flere ulike behandlingsmetoder.

Øvelser og trening mot bursitt

Som nevnt tidligere kan en slimposebetennelse føre til både smerter og stivhet. Tøyeøvelser, sirkulasjonsøvelser og lette styrkeøvelser vil alle være aktuelle for å promotere bedret bevegelighet og fleksibilitet i området.

Ved Grimstad Fysikalske vil vi hjelpe deg med tilrettelagt og personlig tilpasset rehabiliteringstrening mot alle typer av bursitt. I kombinasjon med aktiv behandling selvsagt for å optimalisere resultatene dine innenfor smertedemping og funksjonell bedring.

5 strikkøvelser mot slimposebetennelse i skulderen

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er medeier i Grimstad Fysikalske og Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, fram fem tilpassede øvelser mot skulderbursitt. Øvelsene kan gjøres annenhver dag (3-4 ganger i uken). Tilpass antall repetisjoner ut i fra egen helsesituasjon. Vi mottar regelmessig spørsmål om hvilken strikk det er, og det er et pilatesbånd (150 cm).

Abonner gjerne gratis på vår youtube-kanal (lenken åpner i nytt leservindu) for flere gratis treningsprogrammer (inkludert programmer mot andre typer av bursitt). Og husk at vi alltid er tilgjengelige for spørsmål og innspill.

Oppsummering: Behandling av slimposebetennelse i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi alle typer av slimposebetennelse. Selv langvarige bursitter kan bli langt, langt bedre ved bruk av en aktiv tilnærming. Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du ønsker aktiv behandling og oppfølging.

* Ikke i Grimstad? Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har andre klinikkavdelinger i Norge. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Eidsvoll (Råholt og Eidsvoll Sundet). Se full oversikt over våre klinikker her.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Hei! Gina her. Slimposebetennelser, også langvarige sådan, kan bli langt bedre ved bruk av fysikalske behandlingsteknikker og korrigerende rehabiliteringsøvelser.

Forskning og kilder

1. Ohkuin et al, 2011. Low level laser therapy (LLLT) for patients with sacroiliac joint pain. Laser Ther. 2011; 20(2): 117–121.

2. Alfredo et al, 2021. Efficacy of low-level laser therapy combined with exercise for subacromial impingement syndrome: A randomised controlled trial. Clin Rehabil. 2021 Jun;35(6):851-860.

Bilder og kreditering

Coverbilde: Stock photo ID: 2157272189 Credit: Guzaliia Filimonova (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 2: Stock photo ID: 1316202211 Credit: Ridofranz (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 3: Stock photo ID: 1334499815 Credit: ronstik (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer