Artrose: Årsaker, behandling og øvelser

Artrose innebærer slitasje og forkalkninger i ledd. Slitasje kan gi smerter og stivhet. Ved Grimstad Fysikalske får du riktig og evidensbasert behandling tilpasset deg og dine ledd. Vår klinikk ligger sentralt i Grimstad på Aust-Agder, og vi har en særskilt faglig interesse innenfor behandling og rehabilitering av artrose. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller vil bestille time.

Hvilke ledd rammes av artrose?

Vi velger å vise deg hvordan artrose i leddet kan se ut tidlig i artikkelen. I bildet ovenfor ser du et eksempel på artrose og slitasjeforandringer i hofteleddet. Dette inkluderer altså en ujevn bruskoverflate, mindre plass for hoftekulen og beinforkalkninger (små beintupper som stikker ut og som kan føre til låsningsfølelse i leddet).

Artrose kan ramme alle ledd. Men det vanligste er at de rammer vektbærende ledd først. Nettopp derfor er de vanligste områdene å få artrose:

  • Knær
  • Hofter
  • Korsryggen
  • Nakken

Men i tillegg rammer det også områder som er spesielt utsatt for overbelastning og repetitiv belastning. Redusert blodsirkulasjon spiller også en sentral rolle, da dette gjør at mindre næringsstoffer kommer fram til leddene. Og disse to faktorene gjør at også disse områdene er spesielt utsatt for artrose og leddslitasje:

  • Hender
  • Fingre
  • Føtter
  • Tær

For å avlaste disse leddområdene og opprettholde god blodsirkulasjon er det viktig med god helse i muskler, sener, leddbånd og bindevev. Noe av det beste man kan gjøre for dette er å styrke nærliggende stabilitetsmuskulatur og sørge for god leddmobilitet.

«Ved Grimstad Fysikalske vet vi hvor viktig det er å fortsette med aktivitet selv når man er rammet av artrose. For hvis vi lar smertene og stivheten ta over vil vi slutte å bruke områdene, og dermed blir muskulaturen og sirkulasjonen ytterligere svekket. Noe som forsterker progresjonen av artrose ytterligere.»

Fysioterapi og fysikalsk behandling mot artrose

«Fysioterapeut Gina Vissheim ved Grimstad Fysikalske er klar til å hjelpe deg med leddene dine ved bruk av både aktive behandlingsteknikker og gode rehabiliteringsøvelser.»

For å forbedre pasienter med artrose må vi jobbe aktivt med og forbedre alle nærliggende strukturer på en helhetlig måte. Ved å styrke de muskulære forholdene vil vi avlaste leddstrukturene, men også øke lokale reparasjonsprosesser. I tillegg til artroseøvelser benytter vi oss også av sirkulasjonsfremmende behandlingsteknikker slik som terapeutisk laser og idrettsmassasje.

Studie: Terapeutisk laser forbedrer leddoverflatene og lokal blodsirkulasjon

Ved artrose vil leddoverflatene kunne miste sin normale glatte struktur og bli mer ujevne (ruglete). Dette kan da føre til låsningsfølelse og stivhet når man beveger det påvirkede leddet, fordi den ruglete leddoverflaten ikke glir som normalt mot den andre leddoverflaten. Man kan si at «leddene gnisser«.

Derfor er det svært interessant å trekke fram forskningsresultatene i studien «Low level laser therapy (LLLT) for patients with sacroiliac joint pain» publisert i forskningstidsskriftet Laser Therapy, hvor man så på effekten som terapeutisk laserbehandling hadde på leddsmerter i bekkenleddene.

Forskerne kunne vise til at bekkenleddsmertene ble lindret, men også at blodsirkulasjonen i området ble forbedret og at leddoverflatene ble mindre irregulære (med andre ord ble de glattere og jevnere). Behandlingen stimulerte altså en lokal reparasjonsprosess inne i selve leddene.1

«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med artrose og slitasje – både milde og betydelige utgaver.

Dersom du plages med artrose er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time. Vi ser fram i mot til å hjelpe deg på veien til friskere, mer bevegelige og sterkere ledd!»

Årsaker til artrose

Slitasjeforandringer i leddene vil ramme oss alle med alderen. Men her er det viktig å påpeke at det på ingen måte skjer i samme omfang hos alle – og at det er flere faktorer her som man kan bidra til å påvirke selv. Også etter at artrosen først har inntruffet. Men la oss se nærmere på noen kjente årsaker til artrose:

1. Muskulær svakhet: En av oppgavene til muskulatur er å dempe støtbelastningen mot nærliggende ledd. Men hvis aktiviteten eller belastningen overskrider musklenes evne til å absorbere eller dempe støt vil dette føre til økt belastning mot leddet, noe som over tid kan føre til slitasjeforandringer og artrose.

2. Skader og brudd: Tidligere skader i et ledd, slik som meniskskader i knærne, øker risikoen for artrose og slitasjeforandringer betraktelig senere i livet. Nettopp derfor er det ekstra viktig å ta vare på strukturer hvor man har skadet seg.

3. Skoliose og endret biomekanikk: En skjev ryggrad, altså skoliose, vil føre til en naturlig endring i hvor belastningene ender opp. For eksempel vil jo en skjevhet i ryggraden mot høyre, altså at kurven buler ut mot høyresiden, føre til at høyresiden blir mer belastet. For eksempel vil det kunne føre til økt leddbelastning i høyre hofte og høyre kneet.

Symptomer ved artrose

Hvilke symptomer og smerter vi opplever ved artrose vil være direkte avhengig av omfanget på slitasjeforandringene og hvilket område som er rammet. Men på mer generelt grunnlag kan vi si at disse symptomene inkluderer:

1. Smerter i leddet: Grunnet de fysiske forandringene på leddoverflaten, samt irritasjon og svekket bevegelighet, vil vi kunne oppleve smerter inne i selve leddet.

2. Stivhet og mild hevelse: Slitasjeforandringer, slik som redusert leddspalteplass, vil kunne føre til at vi ikke har fullt bevegelighetsutslag i leddet. I tillegg kan denne stivheten føre til svekket sirkulasjon og dermed at væsken hoper seg opp i leddet.

3. Gnissende følelse i leddet: Artrose kan gi en ubehagelig følelse av at leddoverflater gnisser mot hverandre inne i det påvirkede leddet. Og dette skyldes altså at bruskoverflaten er ujevn og at det også er mindre plass for bevegelse inne i selve leddet.

4. Knasing og ulyd: Når brusk gnisser mot hverandre eller har en ujevn bevegelighet kan dette føre til en ulyd i leddet som er kjent som crepitus. Slike lyder kan være ubehagelige og er ofte beskrevet som knasing eller knepping. Crepitus i ledd er et lite varsko som man bør ta på alvor for å forhindre videre negativ utvikling. Start med gode leddvaner allerede i dag, og husk at du kan kontakte oss dersom du ønsker hjelp med både aktiv behandling og opptrening.

5. Beinforkalkninger: Svekket blodsirkulasjon inne i leddet fører til at reparasjonsprosessene ikke blir fullførte, og at kroppen til stadighet jobber med å reparere leddoverflatene. Uten at den kommer i mål. Dette kan resultere i dannelsen av små utstikkende beintupper og bruskirregulariteter.

Behandling av artrose

Vi nevnte tidlig i artikkelen at behandling av artrose vil innebære en innfallsvinkel med fokus på flere ting samtidig. Ved Grimstad Fysikalske vet vi at for å behandle artrose på best mulig måte, må vi:

  1. Normalisere leddbevegelighet
  2. Stimulere økt blodsirkulasjon i og rundt leddet
  3. Styrke stabiliserende muskulatur, sener og leddbånd

For å oppnå disse tre målene må vi jobbe helhetlig. Dette innebærer at vi må kombinere både aktive behandlingsteknikker og korrigerende treningsøvelser. Eksempelvis vil vi bruke manuelle teknikker for å forbedre leddbevegeligheten og jobbe aktivt inn mot den nærliggende muskulaturen. Resultatet vil være en økt bevegelse i leddet og en sterkere naturlig evne til å redusere væskeansamling i området.

Deretter vil vi bruke en målrettet opptreningsplan hvor vi styrker stabilitetsmusklene dine rundt det påvirkede leddet, og også følger deg opp med progresjonskonsultasjoner (her sjekker vi at framgangen går som ønsket, og at vi oppnår de målene vi ønsker).

«Husk at ved Grimstad Fysikalske kan du også bestille personlig treningsveiledning i vår egen gym.»

Fysikalsk behandling mot artrose

Det finnes en rekke fysikalske behandlingsteknikker som vi benytter ved artroseproblematikk. Som nevnt vil behandlingen sikte på å opprette best mulig funksjon i alle strukturer involvert rundt og i leddet. Noen av behandlingene vi bruker mot artrose inkluderer:

1. Idrettsmassasje: Muskulaturen rundt et stivt og slitt ledd vil ikke få beveget seg på den måten den er skapt for. Over tid vil dette føre til at muskelfibrene blir forkortede og smertesensitive grunnet en opphopning av skadevev i den strukturelle oppbygningen. Blant annet skyldes dette manglende tilgang på elastin og kollagen gjennom sirkulasjonen, som igjen fører til at muskelfibrene blir mindre elastiske og tøyelige.

Ved bruk av aktive muskulære teknikker, slik som ved idrettsmassasje, kan vi jobbe aktivt inn mot områdene med hendene og gjenopprette en forbedret blodsirkulasjon og reparasjonsprosess i området. Over tid kan dette føre til at muskelfibrene blir mer tøyelige og sterkere.

2. Tørrnåling (dry needling): En annen god behandlingsmetode ved artrose er tørrnåling. Dette innebærer behandling med nåler mot nærliggende muskulature med den hensikt å stimulere økt sirkulasjon, smertelindring og ødemdrenasje.

3. Terapeutisk laser: Et særdeles godt behandlingsalternativ mot artrose. Forskning har vist at behandlingen med lav-dose laser kan gi en fysisk forbedring i leddoverflatene, samt at det gir en langvarig forbedring i blodsirkulasjonen i det behandlede området. Du kan bestille behandling med terapeutisk laser her hos oss ved Grimstad Fysikalske.

4. Aktiv med artrose – øvelser: Vi har tidligere i denne guiden snakket om hvor viktig det er å være aktiv med artrose. Med vår veiledning viser vi deg anbefalte øvelser og følger deg opp gjennom prosessen med å bli gradvis sterkere og mer bevegelig.

«Grimstad Fysikalske er her for å hjelpe deg med artrose og slitasjeforandringer. Hos oss kan du stole på at du får en helhetlig oppfølging med både aktiv behandling og korrigerende artroseøvelser.

Hvis ønskelig kan du også trene hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang!»

Øvelser mot artrose

Vi har understreket at det å styrke stabilitetsmusklene rundt slitte ledd er essensielt i behandlingen for artrose. Et annet formål med øvelsene vil være å stimulere og opprettholde bevegelighet i leddene. Nettopp derfor er det slik at det er vanskelig å vise et generelt treningsprogram mot artrose, og derfor vil vi heller vise deg et treningsprogram mot betydelig kneartrose.

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er med å drifte Grimstad fysikalske gjennom Vondtklinikkene tverrfaglig helse, fram et anbefalt treningsprogram for deg med betydelige slitasjeforandringer i knærne.

Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår hvis du vil.

Oppsummering: Behandling av artrose i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi artrose og leddslitasjeforandringer. Hos oss er du i gode og faglig kompetente hender. Vi ser fram i mot til å hjelpe deg! Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du er klar for å gjøre noe med plagene dine.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Coverbilde: Stock photo ID: 1156927918. Credit: peterschreibermedia (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 2 (hofteartrose): Stock photo ID: 1487985341. Credit: ttsz (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

FAQ: 5 vanlige spørsmål om artrose

Her går vi gjennom fem spørsmål vi ofte mottar om artrose her ved Grimstad Fysikalske. Husk at det bare er å kontakte oss dersom du har spørsmål eller innspill.

1. Blir artrose bare verre og verre?

    Artrose innebærer, som nevnt i denne artikkelen, en rekke fysiske slitasjeforandringer i de påvirkede leddene. Dette kan innebære nedbryting av brusk (slik at den blir tynnere og mindre støtdempende), forkalkninger (ujevn leddoverflate grunnet små beinutvekster) og ødem i leddet (væskeansamling). Med tiden og økt alder har artrose en tendens til å bli forverret og kraftigere. Når artrosen blir mer alvorlig, vil også symptomatikken og smertene bli verre og tydeligere. Men heldigvis finnes det en rekke tiltak, behandlingsteknikker og korrigerende øvelser som kan hjelpe deg i kampen mot artrose.

    Et stivt og lite bevegelig ledd har svekket sirkulasjon av både leddvæske og blodsirkulasjon. Dermed har det også økt risiko for artrose. Ved å styrke nærliggende stabilitetsmuskler, massere lite elastisk og smertesensitivt muskelvev, beskytte leddene med kompresjonsstøtter, samt stimulere leddmobilisering kan vi motarbeide artroseforandringer. Terapeutisk laser og tørrnåling kan også vise til svært gode resultater i behandlingen av artrose, blant annet ved å legge grunnlag for en langvarig økning i blodsirkulasjonen i området, og dermed også økte reparasjonsprosesser.

    2. Hvordan behandler man artrose mest effektivt?

    Det er faktisk et ganske godt og omfattende spørsmål. I tillegg til aktiv behandling og korrigerende rehabiliteringsøvelser vil det også være nødvendig med sterk beinbygning, og for å få dette må man også få i seg nok kalsium gjennom kostholdet sitt. En god balanse mellom fysikalsk behandling, bevegelse i hverdagen, artroseopptrening og et næringsrikt kosthold er nøkkelen. Ved Grimstad Fysikalske veileder og hjelper vi deg med alle aspektet innenfor utredning, behandling og rehabilitering av artroseplager.

    3. Hva har fasettledd hypertrofi med artrose å gjøre?

    Fasettledd er festepunktene fra en ryggvirvel til en annen. Fasettleddshypertrofi innebærer at disse fasettleddene blir forstørret og endrer fasong grunnet artrose. Dette rammer primært sett de vektbærende leddene helt nederst i korsryggen, men kan også forekomme i nakkeovergangen (cervikotorakalovergangen). Når denne endrer størrelse vil det også kunne innebære beinsporer og forkalkninger i selve virvelen. Vanlige symptomer ved hypertrofi i fasettleddene inkluderer at området kan bli både stivt og smertefullt. Spesielt på morgenen kan denne stivheten være veldig tydelig.

    4. Hva er forskjellen på artrose og artritt?

    Artrose, også kjent som slitasjegikt, refererer til slitasjeforandringer i de påvirkede leddene. Artritt innebærer en leddbetennelse. Et eksempel er revmatisk artritt, kjent som leddgikt for mange, som innebærer revmatiske leddbetennelser. Hovedforskjellen er altså primært sett betennelsesreaksjonen i og rundt de påvirkede leddene.

    5. Kan symptomer og smerter grunnet slitasjegikt bli forverret ved lavtrykk og dårlig vær?

    Ja, både slitasjegikt og revmatiske diagnoser, samt kroniske smertesyndromer (inkludert fibromyalgi), kan reagere negativt på lavtrykk og værforandringer. I tillegg kan migrenepasienter oppleve en økning i anfall. Dette er kjent som barometrisk værsyke, og er dokumentert innenfor forskningen. Man er dòg usikker på den fullstendige mekanismen og årsaken til at dette rammer revmatikere og andre på denne måten.

    Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer