Brystsmerter: Årsaker, symptomer og behandling
Smerter i brystet kan være skremmende. Men heldigvis skyldes majoriteten av tilfeller muskelspenninger – og ikke hjerte eller lungesykdom. Dòg bør man alltid være føre var, og vi anbefaler alltid på det sterkeste å få gjennomført en hjertesjekk og blodtrykksmåling hvis du har slike brystsmerter.
Men heldigvis er det altså slik at forskning viser at selv ved de mest tydelige episodene, hvor pasienten ender opp med å dra til legevakten, er det bare i overkant 5% som faktisk har hjertesykdom.1 Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg gjerne med denne typen brystsmerter som allerede er utredet eller undersøkt av fastlegen din.
«Ta alltid brystsmerter på alvor! Få de utredet og undersøk hjertehelsen din. Hvis denne utredningen ikke avdekker noe er det mest sannsynligvis muskel og skjelett relaterte plager. Og det er noe vi ved Grimstad Fysikalske gjerne hjelper deg med.»
Når brystsmerter stammer fra muskler og muskelknuter
Vi har tre hovedmuskler som kan referere smerter inn mot brystet. Når de gir grunnlag for denne typen av muskelsmerter er de kjent som aktive triggerpunkter (muskelknuter). De tre refererte smertemønstrene du bør kjenne til stammer fra:
- Pectoralis major (hovedbrystmuskelen)
- Pectoralis minor (den mindre brystmuskelen)
- Musculus scalenius (scalenii syndrom i nakkegropen)
I neste del av artikkelen vil vi altså se nærmere på de konkrete smertemønstrene fra disse tre triggerpunktene (muskelknutene).
1. Pectoralis major triggerpunkt
En av de aller vanligste årsakene til refererte brystsmerter. Muskelen er den som utgjør den største delen av øvre brystet.
- Muskelfunksjon: Pectoralis major er spesielt aktiv ved bevegelser og aktivitet hvor armen svinger framover. For eksempel i en kastebevegelse eller når du svinger en tennisracket.
- Muskelstruktur: Se illustrasjonen ovenfor. Hovedbrystmuskelen pectoralis major er delt inn i 3 hovedstrukturer. Kragebeinsdelen (A). Brystplatedelen (B). Og ribbeinsdelen (C).
- Holdning: Forkortet og anspent brystmuskulatur vil kunne bidra til å dra skuldrene framover. Noe som kan gi grunnlag for avrundede skuldre og nedsunket brystkasse. Over tid vil denne holdningen føre til at andre muskler blir overstrukket og svake, primært sett i trapezius og rhomboideus, hvor det da vil danne seg nye smertefulle triggerpunkter. Ved å bearbeide muskelknutene i brystet blir det lettere for skuldrene å trekke seg tilbake til en naturlig og god holdning.
- Smertemønster: Pectoralis major kan referere smerter mot brystkassen, bryst og skulder. I tillegg kan triggerpunkter her forårsake både smerter og nummenhet ned i armen, og videre ut mot fingrene.
- Behandling: For å behandle smerter fra pectoralis major er det viktig med en helhetlig tilnærming. Altså at vi kombinerer flere behandlingsmetoder for å oppnå best mulige resultater. Muskelarbeid i form av idrettsmassasje og triggerpunktbehandling kan være veldig effektivt for å bryte ned de dype muskelspenningene. I tillegg kan også terapeutisk laser eller tørrnåling være effektive behandlingsteknikker.
«Hei! Gina her ved Grimstad Fysikalske. Muskelknuter, også kjent som triggerpunkter, er til syvende og sist smertesensitivt skadevev. Altså er det såpass dårlig funksjon (både forkortede, lite fleksible og svake) i muskelfibrene at de avgir smertesignaler. Over tid vil det gjerne føre til kompenseringsplager og smerter i nærliggende områder.
Ved mistanke om muskelknuter (triggerpunkter) i brystmusklene kan vi hjelpe deg med både aktiv fysikalsk behandling og korrigerende rehabiliteringstrening.»
2. Pectoralis minor triggerpunkt
Pectoralis minor blir ofte, litt spøkefullt, kalt for den irriterende lillebroren til pectoralis major. Dette er altså en mindre brystmuskel som ligger under hovedbrystmuskelen, men som likevel kan skape stort ubehag og smerter.
- Muskelfunksjon: Pectoralis minor brukes for å stabilisere skulderen inn mot ribbeinskassen når du fører armen nedover. For eksempel når du går på krykker, hogger ved eller bruker armene for å løfte deg ut av et svømmebasseng.
- Muskelstruktur: Muskelen er festet på framsiden av skulderbladet i det vi på litt folkelig norsk kaller for «kråkenebbet». Dette er den beintappen du kan kjenne like foran skulderleddet og under kragebeinet. Herfra går muskelen videre nedover og innover, før den fester seg mot tredje, fjerde og femte ribbeinet.
- Holdning: Langvarige muskelspenninger i pectoralis minor kan være en medvirkende årsak til «winging scapula» (utstikkende skulderblad). Forkortede og anspente muskelfibre her kan føre til at nerver i brachial plexus (i framkant av nakkegropen) blir avklemt. Noe som kan resultere i nervesmerter og nummenhet i underarmen, hånden og fingrene. Svært ofte er denne muskelen delaktig ved diagnosen vi kaller scalenii syndrom. Utstikkende skulderblad vil også kunne bidra til at skuldrene avrundes og at ryggstillingen din blir krum og lut.
- Smertemønster: Pectoralis minor triggerpunktet kan referere smerter på en veldig lik måte som pectoralis major. Men smertene vil primært sett være konsentrert i framkant av skulderen, samt noe videre inn mot brystkassen. I tillegg kan smertene også gå ned på innsiden av øvre armen, mot albuen, på undersiden av underarmen (samme side som lillefingeren), mot håndflaten og helt ut i langefinger, ringefinger og lillefingeren.
- Behandling: Pectoralis minor ligger under pectoralis major. Derfor er det slik at det blir en overlappende behandling når vi begynner arbeidet rettet inn mot den smertefulle hovedbrystmuskulaturen. Muskulære teknikker, inkludert idrettsmassasje, tøyeteknikker og skulderleddsmobilisering er alle gode behandlingsteknikker når vi jobber aktivt inn mot begge pectoralis-musklene. I tillegg veileder vi i korrigerende og styrkende treningsøvelser.
Godt tips 1: Selvmassasje med triggerpunktball
Ved Grimstad Fysikalske er vi opptatt av å oppnå best mulige og langvarige resultater. Derfor gir vi også våre pasienter konkrete råd i forhold til selvhjelp. Mot muskelknuter i brystet er selvmassasje med triggerpunktball veldig nyttig. Du holder den rett og slett i hånden, og ruller den inn mot de anspente områdene. Cirka 1 minutt pr område. Les mer om eller kjøp den her.
3. Scalenius triggerpunkt
Vi har faktisk tilegnet musculus scalenius en helt egen artikkel som du kan lese her. Det er nemlig viktig å få fram at disse faktisk består av 3 muskler:
- Fremre scalenius
- Midtre scalenius
- Bakre scalenius
De er klinisk viktige å kjenne til fordi de nemlig kan føre til avklemming av nervene inne i nakkegropen, og gi grunnlag for diagnosen vi kaller scalenii syndrom. Men av de tre musklene er det primært sett fremre scalenius som gir grunnlaget for mest smerter og plager. Så det er den vi konsentrerer oss om her også.
Musculus scalenius anterior
Det at denne muskelen kan gi både brystsmerter og forstyrrelser i forhold til pust gjør at dette er en muskel vi helst vil holde oss på «godfot» med. Smerter i og fra denne muskelen kan være både skremmende og ekstremt plagsomt for de som er rammet av det.
- Muskelfunksjon: Hovedfunksjonen til scalenius-musklene er å heve første og andre ribbein. En muskelbevegelse som er helt essensiell for god pustefunksjon.
- Muskelstruktur: Musklene er delt inn i tre stykker. Men fremre scalenius fester fra ytre del av tredje, fjerde, femte og sjette nakkevirvel, før den går videre ned langs nakken og deretter fester inn mot første ribbein, og deler av andre ribbein. Fremre scalenius ligger under sternocleidomastoideus, en annet muskel som er velkjent for å gi smerter på siden av nakken.
- Holdning: Svekket og dårlig funksjon i scalenius kan påvirke pust og øvre ribbein. Forkortede og anspente muskler i denne regionen kan føre til forhøyede og avrundede skuldre, noe som igjen kan medføre en lutet og framoverbøyd ryggstilling.
- Smertemønster: Denne muskelgruppen kan gi en rekke symptomer og smerter. Dette inkluderer smerter mot brystet, i skulderen, samt videre inn mot innsiden av skulderbladet, og nummenhet ned mot hånden.
- Behandling: Grunnet at disse musklene er lokalisert dypt mot siden av nakken og nakkegropen kan de være vanskelige å løse opp i selv. Men ved bruk av aktive massasjeteknikker, triggerpunktbehandling, samt tørrnåling (intramuskulær stimulering) mot nærliggende muskler, vil man kunne oppnå ønsket funksjonell og symptomatisk forbedring. Her ved Grimstad Fysikalske kan vi vise til svært gode resultater mot denne typen av smerter på siden av nakken og i nakkegropen.
Godt tips 2: Tøying med nakkehammock
Som nevnt ovenfor kan musklene i nakken og nakkegropen referere smerter mot bryst og skulder. En nakkehammock er en form for nakkestrekker som kombinerer symptomlindring med en fysisk strekk av anspente muskler og sammenklemte nakkevirvler («en følelse av det er for lite plass i nakken»).
Ved å bruke denne så lite som 10 minutter daglig kan du få strukket nakkevirvlene fra hverandre, slik at væske får trukket inn i mellomvirvelskivene mellom de harde virvlene og hydrert dem igjen. Den egner seg også ypperlig for avspenning av nakkemusklene, inkludert disse som trykker inn mot siden av nakken og nakkegropen.
Du kan lese mer om eller kjøpe denne lindrende nakkehammocken her.
Refererte brystsmerter fra feilfunksjon i nakke og skulder trenger en aktiv tilnærming
Ved Grimstad Fysikalske vet vi at vi må adressere de underliggende årsakene for å oppnå de aller beste resultatene. Det aller første hovedmålet er naturlig nok å redusere og bli kvitt brystsmertene, før man deretter tar aktive grep for å gjøre noe med de underliggende årsakene og korrigere medvirkende dårlig holdning.
En ond og vond sirkel: Muskelspenninger og dårlig holdning
Som nevnt tidligere kan denne typen muskelknuter og triggerpunkter forsterkes og forverres av dårlig holdning. Altså en lut rygg, foroverbøyd nakkestilling og avrundede skuldre. Men det er også slik at disse anspente muskelknutene også aktivt kan trekke leddene inn mot en dårlig kroppsholdning.
Behandling av muskulære brystsmerter
I denne guiden har vi vist deg hvordan brystsmerter kan stamme fra muskulaturen i nakken, nakkegropen og brystet. Kartlegging av muskelspenninger og feilfunksjon i relevant muskulatur er derfor essensielt når det kommer til hvordan vi legger opp vår behandling.
Nedbryting av skadevev og stimulering av reparasjon
For å oppnå forbedret funksjon og symptomatisk lindring bruker vi gjerne en kombinasjon av forskjellige behandlingsmetoder. Dette inkluderer:
- Fysioterapi
- Idrettsmassasje
- Leddmobilisering
- Muskelstimulering
- Terapeutisk laser
- Trykkbølgebehandling
- Tørrnåling (IMS / dry needling)
- Tøyeteknikker
Ved å kombinere aktiv behandling med korrigerende rehabiliteringsøvelser vil vi kunne oppnå både symptomatisk lindring og få en bedre kroppsholdning. Disse to faktorene er som nevnt direkte avhengige av hverandre, og jobber vi aktivt med den ene – vil vi også ha positiv effekt på den andre.
Øvelser og trening mot muskulære brystsmerter
I denne artikkelen har vi gått gjennom tre hovedmuskler som er viktige å jobbe aktivt med for å lindre og behandle brystsmerter av muskulært og leddmessig opphav.
5 strikkøvelser for skuldre og nakkeovergang
I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er medeier i Grimstad Fysikalske og Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, fram fem øvelser med strikk. Disse er godt egnet for å stimulere sirkulasjon i bryst og skuldre, samt at de også styrker stabiliserende skulderbladsmuskler som er helt essensielle for å trekke skuldre bakover (og som dermed reduserer presset mot brystmusklene).
Oppsummering: Behandling av brystsmerter i Grimstad
* Ikke i Grimstad? Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har andre klinikkavdelinger i Norge. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Eidsvoll (Råholt og Eidsvoll Sundet). Se full oversikt over våre klinikker her.
Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!
Bli bedre kjent med oss og klinikken vår
Ring oss på 37179050
Forskning og kilder
- Ebell et al, 2011. Evaluation of Chest Pain in Primary Care Patients. Am Fam Physician. 2011;83(5):603-605.
Bilder og kreditering
Coverbilde: Stock photo ID: 1394350915 Credit: Jovanmandic (lisensiert bruk via iStockphoto.com)