Hodepine: Diagnoser, smertelindrende behandling og forebyggende råd

Ved klinikken Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad sentrum hjelper vi deg med å utrede de underliggende årsakene til hodepine.

Hodepine og vondt i hodet kan nemlig skyldes en kombinasjon av diagnoser. Vi hjelper deg gjerne tilbake til en hverdag med mindre hodepine.

La oss starte med håndfast forskning og statistikk for å sette dette i perspektiv:

«Hver eneste dag har 15.8% av verdens befolkning hodepine.»

Dette kommer fram i nyere norsk forskning publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Headache and Pain.1 Hvis vi appliserer dette til den norske befolkning innebærer dette at 869000 nordmenn er rammet av hodepine akkurat i dag. Det er svært høye tall. Og da er det heller ikke rart at forbruket av smertestillende stadig stiger. Mange av disse tilfellene med hodepine kan behandles med ergonomiske tiltak, hverdagsendringer, manuelle behandlingsteknikker og korrigerende fysioterapi (ofte inkludert DNF-trening).

Eksempelvis har meta-analyser, den sterkeste formen av forskning, vist at manuell behandling, nålebehandling og fysioterapi signifikant reduserer antall hodepineanfall og hodepineintensitet (smerte) grunnet cervikogene faktorer.2

«Hei! Gina her ved Grimstad Fysikalske. Svært mange som er rammet av hodepine kan respondere veldig positivt på aktiv behandling, opptrening og ergonomiske råd.

Eksempelvis kan inaktive og svake dype nakkefleksorer (de dypeste nakkemusklene), være en medvirkende årsak til hodepine. Ved å styrke disse med spesifikke øvelser, samtidig som at man jobber med muskelknuter i nakken, kan man ta en underliggende årsak ut av ligningen.»

Hvilke typer av hodepine finnes det?

98% prosent av alle episoder med hodepine er primærhodepine.3 Disse inkluderer:

  1. Spenningshodepine (den aller vanligste)
  2. Cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine)
  3. Migrene
  4. Klasehodepine

La oss se litt nærmere på de forskjellige hodepinediagnosene.

1. Spenningshodepine

Den aller vanligste utgaven av hodepine blant både voksne og barn. Også kjent som stresshodepine, muskelsammentrekningshodepine, psykomyogenisk hodepine eller tensjonshodepine.4 Som du forstår av navnene mener man at muskelspenninger og muskelubalanser er nøkkelfaktoren i denne typen av hodepine. I en oversiktsstudie på PubMed refererer man til lut nakkeholdning og statisk belastning som en mulig hovedårsak:

«Poor posture, such as excessive neck flexion while playing video games and/or watching the computer screen, leads to more stress placed on the atlantoaxial joint-upper cervical vertebrae. The shoulders attempt to compensate by stooping forward to reduce the stress that leads to muscular imbalances, with some areas tightening to create the tension headache.» – Shah et al

De refererer altså til hvordan økt cervikal kyfose (lut nakkestilling), og avrundede skuldre, medfører høyere belastning på de øvre nakkemusklene og nakkeleddene. Som igjen fører til at disse nakkemusklene blir forkortede og anspente, og dermed fører til spenningshodepine.

Tørrnåling og massasje mot spenningshodepine

Intramuskulær stimulering (IMS) med nåler er en godt utprøvet og dokumentert behandling som kan redusere denne typen av hodepine. Behandlingsformen er også kjent som tørrnåling (dry needling) og er teknikk vi bruker med gode resultater her ved Grimstad Fysikalske. Meta-analyser, den sterkeste formen for forskning, bekrefter at intramuskulær tørrnåling kan redusere hodepineanfall, hodepinesmerter og gi bedre livskvalitet. Dette gjaldt både ved tensjonshodepine og nakkehodepine 5 Studien skrev følgende i sine resultater:

«The synthesis of results showed that dry needling could significantly improve headache frequency, health-related quality of life, trigger point tenderness, and cervical range of motion in TTH and CGH.»

TTH refererer her til det engelske tension-type headache (tensjonshodepine) og CGH står for det engelske cervicogenic headache (nakkehodepine). Her er det også verdt å nevne at studien skriver at dry needling førte til mindre trykkømhet i muskelknuter og også ga forbedret nakkebevegelighet.

Man mener at den reduserte ømheten i muskulaturen skyldes forbedrede strukturelle forhold, økt sirkulasjon og mindre spenninger. For å forsterke effekten av tørrnåling kan man kombinere dette med idrettsmassasje.

Hvor mange behandlinger vil jeg trenge?

De fleste studier viser til at man må forvente cirka 8-12 behandlinger fordelt på en periode over 8-12 uker. Dette korresponderer godt med våre erfaringer også. Men det er viktig å nevne at forbedringen vil komme gradvis, så du vil også merke positive forandringer underveis i behandlingsforløpet her hos oss ved Grimstad Fysikalske. Mer alvorlige utgaver vil kunne kreve flere behandling og lengre behandlingsforløp.

Godt tips 1: Selvmassasje med triggerpunktapparat

For å oppnå best mulige resultater gir vi også konkrete råd til våre pasienter om hva de selv kan gjøre hjemme i hverdagen. Her ser du et veldig praktisk, håndholdt triggerpunktapparat som brukes for å løsne opp i muskelknuter i nakken og skulderbuene. Grunnet at den treffer rett ned på muskelpunktene kan den være spesielt gunstig. Du kan lese mer om den eller kjøpe den her.

Holdningskorrigerende fysioterapi mot stresshodepine

Nå har vi skrevet mer om hvordan vi fysisk behandler og gir smertelindring ved tensjonshodpine. Men la oss også ta tak i hvordan vi ved Grimstad Fysikalske jobber aktivt for å gi deg langvarige resultater. Forskningen har nevnt hvordan dårlig holdning er en av hovedårsakene til stresshodepine. For noen kan bruk av holdningsvest (i kortere perioder) være nyttig for å trene opp riktig holdning.

Vi hjelper deg med å kartlegge muskulære ubalanser og via treningsveiledning jobber vi aktivt med deg for å opprette en bedre holdning i rygg og nakke. Som nevnt tidligere er også styrking av de dypeste nakkemusklene svært viktig for å oppnå best mulig nakkefunksjon.

2. Cervikogen hodepine

Som du kanskje lot merke til i beskrivelsen ovenfor mener man altså at spenningshodepine har utspring i nakkemusklene og nakkeleddene, og da særlig de øverste (musculus suboccipitalis) og de dype musklene (nakkefleksorene). En annen type av nakkerelatert hodepine er cervikogen discogen hodepine, som refererer til nakkehodepine forårsaket av et skiveprolaps i nakken.

3. Migrene

Nyere forskning antyder at denne nevrologiske lidelsen er direkte lenket til en overaktivitet i trigeminalnerven. Mangel på magnesium kan også være en medvirkende faktor. Man vet videre at dehydrering, stress og også visse matvarer kan fungere som triggere. I forhold til matvarer er det særlig pro-inflammatoriske ingredienser som ser ut til å være blant de vanligste triggerne.

Ved migrene, som tilnærmet er en «nevrologisk storm» i hjernen, er det viktig å kjenne til effekten av nedkjøling. Bruk av nedkjølende migrenelue (som man har i fryseren) eller nedkjølende øyemaske kan ha betydelig smertelindrende effekt. Studier har vist at den smertedempende effekten er signifikant allerede etter 20-25 minutter.6

Godt tips 2: Bruk nedkjølende migrenelue ved migreneanfall

Dette er altså en one-size, nedkjølende migrenelue som man oppbevarer i fryseren klar til bruk. Som nevnt kan nedkjøling av hjernen føre til en lindring på nerveoveraktiviteten assosiert med et migreneanfall.


Den kjøler ned i 30-40 minutter. Så det kan vært lurt å ta to tilgjengelig. grunnet vanlig varighet på migreneanfall. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.

4. Klasehodepine

Dette er kjent for å være den kanskje aller verste hodepinen. Heldigvis er den temmelig sjelden og rammer bare 0.1% av befolkningen. Karakteristiske symptomer ved klasehodepine innebærer en ekstremt skarp og stikkende smerte i, på baksiden eller rundt det ene øyet. Smertene kan også tidvis føles inn mot ansiktet, øret og nakken. Dette er klassifisert på engelsk som en trigeminal autonomic cephalgia (TAC), altså at det – slik som ved migrene – er en involvering av trigeminalnerven. Igjen er det nettopp derfor viktig å nevne nedkjøling (kryoterapi) som en mulig naturlig lindring i tillegg til riktige smertestillende (etter rådføring med fastlege).

– Den beste behandlingen av hodepine ligger i en aktiv og helhetlig tilnærming

Ved Grimstad Fysikalske vet vi at den langsiktige og beste løsningen på alle typer hodepine er å gjøre noe med de underliggende årsakene. Dersom dette vurderes å stamme fra svake nakkemuskler, vil vi styrke dem og gjøre de mer fleksible. Er dårlig holdning en medvirkende faktor vil vi med en aktiv tilnærming bidra med holdningskorrigerende fysioterapi.

Øvelser og trening mot hodepine

Svak nakkemuskulatur, dårlig holdning og muskelubalanser er alle nevnt som mulige medvirkende faktorer til hodepine. Vi hjelper deg med å lokalisere og motarbeide disse med målrettet fysioterapi og aktive behandlingsteknikker. Husk at du kan trene med oss i treningsrommet vårt her på Grimstad Fysikalske. Vi tilbyr både månedskort og årskort.

4 nakkeøvelser mot cervikogen hodepine

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er medeier i Grimstad Fysikalske og Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse, fram fire tilpassede øvelser mot nakkehodepine. Programmet kan utføres annenhver dag. Trening med strikk (pilatesbånd) kan også være veldig nyttig for å oppnå bedre holdning.

Abonner gjerne gratis på vår youtube-kanal (lenken åpner i nytt leservindu) for flere gratis treningsprogrammer. Og husk at vi alltid er tilgjengelige for spørsmål og innspill.

Oppsummering: Behandling av hodepine i Grimstad

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi alle typer av hodepine. Vi hjelper deg med både aktiv behandling, ergonomisk rådgivning, hverdagsendringer og treningsveiledning. Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du ønsker aktiv behandling og oppfølging.

* Ikke i Grimstad? Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har andre klinikkavdelinger i Norge. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Eidsvoll (Råholt og Eidsvoll Sundet). Se full oversikt over våre klinikker her.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Hei! Gina her. Ikke la hodepinene ta over hverdagen… det finnes nemlig en rekke godt dokumenterte behandlingsmetoder og korrigerende øvelser som kan hjelpe deg. Ta kontakt med oss og la oss gjøre noe med plagene dine.

Forskning og kilder

1. Stovner et al, 2022. The global prevalence of headache: an update, with analysis of the influences of methodological factors on prevalence estimates. J Headache Pain. 2022 Apr 12;23(1):34.

2. Demont et al, 2023. Efficacy of physiotherapy interventions for the management of adults with cervicogenic headache: A systematic review and meta-analyses. PM R. 2023 May;15(5):613-628.

3. Ahmed et al, 2012. Headache disorders: differentiating and managing the common subtypes. Br J Pain. 2012 Aug; 6(3): 124–132.

4. Shah et al, 2024. Muscle Contraction Tension Headache. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. [PubMed]

5. Pourahmadi et al, 2021. Dry Needling for the Treatment of Tension-Type, Cervicogenic, or Migraine Headaches: A Systematic Review and Meta-Analysis. Phys Ther. 2021 May 4;101(5).

6. Ucler et al, 2006. Cold Therapy in Migraine Patients: Open-label, Non-controlled, Pilot Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2006 Dec; 3(4): 489–493.

Bilder og kreditering

Coverbilde: Stock photo ID: 1051453436 Credit: fizkes (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 2 (idrettsmassasje mot nakkesmerter): Stock photo ID: 868561012 Credit: shironosov (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 3 (kvinne som tøyer nakken): Stock photo ID: 1277140396 Credit: Drazen Zigic (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer