Muskelspenninger: Årsaker, behandling og øvelser
Plaget med vonde og anspente muskler? Ved Grimstad Fysikalske får du effektiv manuell behandling og anbefalte øvelser mot muskelspenninger. Klinikken vår finner du sentralt i Grimstad (Agder). Vi bruker blant annet idrettsmassasje, tørrnåling og terapeutisk laser ved muskelsmerter, og kan vise til gode resultater.
Fysioterapi og fysikalsk behandling mot muskelspenninger
I vårt moderne samfunn er det liten tvil om at stress ofte er en sentral faktor. Vi skal rekke ditt og datt, og over tid kan dette stresset sette seg fysisk i musklene i nakken, skulderbuene og ryggen. Ofte bygger slike anspente muskler seg opp over lengre tid. Dette danner:
- Muskelknuter
- Triggerpunkter
- Anspente muskler
- Forkortede muskelfibre
- Forhøyet indre muskeltrykk
- Skadevev og endret muskulær struktur
- Svekket blodsirkulasjon og redusert reparasjonsevne
Det mange ikke er klar over er at muskler kan bli så anspente at de fysisk reduserer sin egen blodsirkulasjon. Ved svekket sirkulasjon er grunnlaget lagt for videre negativ forverring og gradvis økt smertesensitivitet. Hvis man er inne i en slik ond sirkel er det viktig at man fysisk tar tak i problemet – og da skal du vite at vi er her for deg.
«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med muskelsmerter og muskelspenninger!
Dersom du plages med anspente muskler er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time. Vi ser fram i mot til å hjelpe deg med å løsne opp i muskelknuter og triggerpunkter.»
Årsaker til muskelspenninger
Muskelspenninger kan oppstå av ulike årsaker og påvirke kroppen på forskjellige måter. Noe av det vanligste er at muskelsmerter oppstår i nakken, skuldrene og korsryggen. Dette har også med at dette er sentrale områder for nervesystemet. I nakken har vi nemlig nervene som går videre ut i armene, og i lavryggen har vi nervene som går ned i beina. Vanlige årsaker til muskelspenninger inkluderer:
1. Stress: Emosjonelt stress og angst kan føre til at musklene blir anspent. Når kroppen er stresset, kan musklene stramme seg som en reaksjon på den fysiske og emosjonelle påkjenningen. Over tid vil dette kunne føre til forkortede muskelfibre og anspente muskler i nakke og rygg.
2. Dårlig holdning: Langvarig feil holdning, for eksempel dårlig ergonomi ved arbeidsplassen eller feil sittestilling, kan føre til en gradvis overbelastning på musklene og økt smertesensitivitet.
3. Overbelastning: Overanstrengelse av musklene, enten det er fra tung løfting, intens trening eller gjentagende bevegelser, kan føre til muskelspenninger og smerter. Vi snakker her altså om en feilbruk av musklene.
4. Strekkskader: Visse bevegelser kan føre til at vi får en forstrekning i muskelfibrene. Som et resultat av dette kan musklene reagere ved å trekke seg sammen i det som nærmest er en spasmetilstand.
5. Mangel på bevegelse: Å være inaktiv over lengre tid kan føre til muskelspenninger. Manglende bevegelse kan føre til stivhet, svekket sirkulasjon og stramme muskler.
Dersom du har en statisk eller repetitiv jobb kan vi ved Grimstad Fysikalske hjelpe deg med dette – en god idrettsmassasje eller fysikalsk behandling har ofte svært god effekt. Ta kontakt med oss i dag hvis du har spørsmål eller vil bestille time.
Symptomer ved muskelspenninger
Det er fort gjort å tenke at alle muskelspenninger og muskelsmerter er like. Men slik er det ikke. Vi kan nemlig ha en rekke ulike symptomer, som blant annet inkluderer:
1. Smerter og ømhet: Et av de vanligste symptomene på muskelspenninger er smerte og ømhet i det berørte området. Smerten kan variere fra mild til alvorlig avhengig av graden av spenning. Et større omfang av skadevev og strukturelle forandringer i muskelvevet vil gi grunnlag for forverrede smerter.
2. Stivhetsfølelse i musklene: Muskelstivhet er et annet vanlig symptom. Det kan føles som om musklene er stramme, og det kan være vanskelig å bevege seg fritt i det berørte området.
3. Redusert fleksibilitet: Muskelstivhet og spenninger kan begrense bevegelsesomfanget i leddene rundt. Dette kan føre til redusert fleksibilitet og vanskeligheter med å utføre vanlige bevegelser.
4. Muskelkramper: Noen ganger kan muskelspenninger føre til ufrivillige muskelkramper, som er plutselige og smertefulle sammentrekninger i muskelen.
5. Hodepine: Muskelspenninger i nakke- og skulderområdet kan også forårsake hodepine. Både cervikogen hodepine eller spenningshodepine. Spenningshodepine kan føles som et stramt bånd rundt hodet.
Hvis du har anspente muskler er det lurt å gjøre noe med det. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker at vi skal ta aktivt tak i muskelproblematikken din.
Behandling av muskelspenninger
- Nedbryting av skadet vev
- Stimulering av nytt friskt muskelvev
- Redusert indre trykk i musklene
- Forbedret blodsirkulasjon
- Reduksjon av smertesensitivitet og smertesignaler
For å oppnå disse positive effektene bruker vi gjerne en kombinasjon av flere forskjellige behandlingsmetoder.
Fysikalsk behandling mot muskelspenninger i nakke og rygg
Ved muskulære spenninger og muskelsmerter det særlig noen behandlingsmetoder som er kjent for å være ekstra gode. Disse inkluderer blant annet tørrnåling (dry needling), idrettsmassasje, terapeutisk laser og triggerpunktbehandling. Ved å kombinere aktive fysikalske teknikker med spesifikke øvelser, kan vi oppnå ekstra gode resultater, i form av forbedret symptomatisk lindring og funksjonell forbedring.
1. Tørrnåling (dry needling): Studier har vist at smertefulle muskler ofte har en endring i muskeloppbygningen, og at det er et målbart økt indre trykk i muskelbuken. Dette er en av hovedårsakene til at muskelknuter kan kjennes smertefulle ut ved berøring og direkte trykk.
Tørrnåling, også kjent som intramuskulær akupunktur eller dry needling, er en behandlingsmetode hvor klinikeren setter nåler inn i disse skadeområdene. Formålet med behandlingen er å løse opp i indre spenninger, og stimulere en betydelig økning i lokal blodsirkulasjon.
2. Idrettsmassasje: En velkjent og god behandling mot spenninger i både nakken og ryggen. I motsetning til velværemassasje innebærer idrettsmassasje at man gjerne kombinerer flere typer av muskulære teknikker for å oppnå best mulig effekt – og dette kan også inkludere bruk av nålebehandling.
3. Terapeutisk laser: En behandlingsform hvor lav-dose laserlys trenger dypt inn i musklene og stimulerer de på et cellulært nivå. Mer spesifikt øker det aktiviteten i mitokondriene, som er cellenes energiverk – og resultatene kan være enormt gode. Blant annet er det godt dokumentert i forskning at laserbehandling fører til raskere helbredelse i smertefulle muskler og seneskader.
4. Triggerpunktbehandling: Muskelknuter er også kjent som triggerpunkter. Et aktivt triggerpunkt vil kunne referere smerter til et annet område når man trykker på det. Et godt eksempel på dette er for eksempel at flere triggerpunkter i nakken (for eksempel musculus sternocleidomastoideus) kan føles fram mot kjeven eller pannen.
I tillegg til disse aktive behandlingsteknikkene vil vi også gå gjennom spesifikke øvelser tilpasset deg og dine muskelplager.
«Grimstad Fysikalske er her for å hjelpe deg med musklene dine. Vi tar aktive grep for at du skal få forbedret muskelhelse.
Hvis ønskelig kan du også trene hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang!»
Øvelser mot muskelspenninger i nakken
Et av de vanligste områdene å bli rammet av muskelspenninger er i nakken. Så derfor har vi fokusert på nakkeøvelser i denne delen av artikkelen.
Oppsummering: Behandling av muskelspenninger i Grimstad
Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!
Bli bedre kjent med oss og klinikken vår
Ring oss på 37179050
Bilde 2: Stock photo ID: 1316202211. Credit: Ridofranz (lisensiert bruk via iStockphoto.com
FAQ: 3 vanlige spørsmål om muskelspenninger
Her ser vi nærmere på de tre aller vanligste spørsmålene vi blir stilt om muskelspenninger, myoser, myalgier, triggerpunkter og muskelknuter.
1. Kan muskelspenninger føre til hodepine?
To av de vanligste hodepinetypene, spenningshodepine og nakkehodepine, stammer fra det vi kaller muskelspenninger. Særlig førstnevnte er hyppig assosiert med høye skuldre og anspent muskulatur i nakken og kjeven.
Det er en rekke ulike muskler som kan føre til denne typen av hodepine, men noen av de mest involverte er musculus øvre trapezius (ansvarlig for å heve skuldrene våre), musculus levator scapulae (kan referere smerter opp fra skulderbladet og høyt opp i nakken), musculus masseter (tyggemuskelen) og musculus suboccipitalis (øverste nakkemusklene som er lokalisert helt oppe på baksiden av nakken i hodeskalleovergangen). Og dette er bare noen av de mest kjente musklene som kan være involvert.
Men heldigvis er det god hjelp å få hos oss ved Grimstad Fysikalske. Tørrnåling, altså behandling mot anspent muskulatur med akupunkturnåler, kan vise til god effekt. Det har også idrettsmassasje, nakketraksjon og spesifikk opptrening av de dype nakkemusklene (DNF-trening). Vi hjelper deg med å få en bedre og sterkere nakke igjen. En nakke v.2.0. om du vil.
2. Hva menes med muskelknute?
Har du noen gang kjent på de anspente musklene dine og nærmest opplevd det som at det er en hard knute du kjenner på? Dette er forkortede og smertesensitive muskelfibre. Det at de er trukket sammen fører også til at de oppleves hardere, samtidig som at de også har en svekket evne til å strekke seg ut og bli lenger.
Resultatet er gjerne både smerter og stivhet i de påvirkede områdene. I tillegg til dette kan det også føre til dårlig holdning. Altså en holdning som medfører muskulær ubalanse og større risiko for smerter som en direkte konsekvens av dette. Behandling av muskelknuter innebærer at man jobber aktivt inn mot dem for å stimulere bedre sirkulasjon, mindre spenning og for å gi en strukturell endring i selve fiberstrukturen. Tørrnåling og idrettsmassasje er glimrende behandlingsalternativer ved slike plager, og noe vi her ved Grimstad Fysikalske har svært gode resultater med.
3. Kan muskelspenninger i nakken gjøre meg svimmel?
Når svekket funksjon og anspenthet i nakkemusklene gir grunnlag for svimmelhet kalles dette for cervikogen vertigo. Grunnen til at muskelspenninger i nakken kan føre til svimmelhet er at de har et høyt innehold av noe vi kaller mekanoreseptorer og proprioseptorer. Kort fortalt rapporterer disse posisjon og bevegelse til hodet.
Men funksjonen deres til å rapportere til hjernen kan altså bli svekket hvis muskelfibrene i nakken og tilhørende strukturer blir for anspente og smertesensitive. Fysisk sett vil det også dannes økt innhold av skadevev i lite funksjonell muskulatur, noe som innebærer en gradvis svekkelse i blodsirkulasjon, reparasjonsevne og belastningskapasitet.
Hvis man ikke tar aktive grep i form av fysikalsk behandling og spesifikke rehabiliteringsøvelser kan dette føre til en gradvis økning i svimmelhetsanfall og svimmelhetsintensitet. Her er det greit å nevne at både nakkehodepine og nakkesvimmelhet gjerne skyldes de samme underliggende faktorene, og at man i majoriteten av tilfellene vil kunne oppleve en svært positiv bedring på begge diagnosene ved aktiv behandling.