Seneskade (tendinose): Behandling og øvelser
Rammet av en seneskade? Kanskje fått påvist en tendinose på en MR undersøkelse? En seneskade er nemlig også kjent som en tendinose. Ved Grimstad Fysikalske behandler og rehabiliterer vi alle typer av seneskader (tendinoser) rundt omkring i kroppen – inkludert tendinose i skulder, kne og hofte.
«Hovedgrunnen til at alle seneskader må tas på alvor er risikoen for at de kan forverres, og til slutt ende opp med en seneavrivning (ruptur). Noe man virkelig vil unngå. Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål om din seneskade eller vil bestille time hos oss.»
Vanligste områdene å få en seneskade (tendinose)
Seneskader kan potensielt sett ramme enhver sene i kroppen, men det er likevel noen steder som er mer utsatte enn andre. De fire vanligste områdene å få en seneskade er:
- Knærne (patellasene tendinose)
- Skuldersenene (rotatorcuff tendinose)
- Albuen (tennisalbue eller golfalbue)
- Akilles (akillestendinose)
Disse fire områdene er regnet som å være de vanligste i forhold til seneskader. Men seneskader kan også oppstå i:
- Hoftene (trokantertendinose)
- Tomlene
De fire vanligste seneskadene
La oss gå litt mer i detalj angående de vanligste utgavene av seneskade. Nemlig patellatendinose, rotatorcuff tendinose, tennisalbue og akillestendinose.
- Patellatendinose: Dette er en diagnose som innebærer en skade på senen som fester fra kneskålen (patella) og ned indre skinnebeinet (tibia). Altså patellasenen. Når denne skades skyldes det vanligvis overbelastning uten tilstrekkelig tid til restitusjon og reparasjon mellom øktene.
- Rotatorcuff tendinose: Rotator cuff, eller rotatorcuffmansjetten, består av de fire hovedmusklene som stabiliserer skulderen. Så når vi snakker om en seneskade i skulderen kan det være snakk om en av disse fire senene (subscapularis, infraspinatus, teres minor og subscapularis).
- Tennisalbue (lateral epikondylitt): Her er det snakk om skader, ofte mikrorifter, i senefibrene som fester på utsiden av albuen (i festet på den laterale epikondylen). Diagnosen oppstår grunnet overbelastning av musklene i underarmen som fester opp i albuen. Mer spesifikt ekstensormusklene. Dersom en seneskade skjer på innsiden av albuen kalles dette for golfalbue (medial epikondylitt), og vil involvere håndleddsbøyerne.
- Akillestendinose: Akillessenen, som fester leggmusklene i hælen, er den aller største og sterkeste senen i hele kroppen. Nettopp derfor er det spesielt uheldig om denne blir skadet og eventuelt også ryker (akillesruptur). En avrivning oppstår vanligvis etter en lengre periode med klare tegn på seneskade og senebetennelse, så det er viktig å ta aktive grep tidlig ved slike symptomer. Visste du for eksempel at noen personer er født med kortere leggmuskler og dermed har økt risiko for akillesplager? Et godt egentiltak mot dette er å sove med en justerbar nattskinne (lenken åpner i et nytt leservindu), som tøyer leggmusklene og akilles når du sover. På denne måten opprettholder man fleksibiliteten og elastisiteten i senen, som kan forebygge både seneskader og senerupturer.
Anbefalt egentiltak mot forkortede leggmuskler: Justerbar nattskinne
For de som plages med gjentagende problemer i legger og akilles kan en justerbar nattskinne være et helt genialt egentiltak. Den hjelper deg ved å forlenge muskelfibrene i området ved at den tøyer de når du sover. Du kan lese mer om eller kjøpe den her.
Hva er egentlig en sene?
Senene fester musklene dine til bein. De er som et tau bestående av sterkt og fleksibelt senevev. Det er senene som gjør at vi kan bevege på bein og armer. I tillegg fungerer de som støtdempere ved å ta noe av støyten når vi løper, hopper og gjør fysiske krumspring. Dette bidrar til å forhindre muskelskader.
– En seneskade gjør musklene våre mer utsatt for skade
«Ved Grimstad Fysikalske vet vi hvor viktige senene er for å fungere godt i hverdagen. Og vi vet at risikoen ved å ignorere senebetennelser eller seneskader er at de ryker (delvis eller fullstendig ruptur).
Forskningen er klar på at mange av de vanligste smertestillende bremser senereparasjon og kollagendannelse. Faktisk er det også dokumentert at de kan redusere normal muskelvekst.1
Nettopp derfor er det så viktig å ta tak i og forbedre senehelsen på en naturlig måte. Man kommer ikke utenom at senefibrene trenger gradvis opptrening og også aktiv fysikalske behandling for optimal tilheling.»
Fysioterapi og fysikalsk behandling mot seneskader
Når du er hos oss på din førstegangskonsultasjon vil vi starte med en grundig kartlegging av symptomer, smerter og plagene dine (anamnese). Deretter går vi videre til den kliniske undersøkelsen hvor vi undersøker hvordan seneskaden påvirker styrke, bevegelighet og annen funksjon.
De kliniske funnene man gjør er essensielle for valg av behandlingsmetoder og hvilken type rehabiliteringstrening man starter med. Hovedformålet er å stimulere raskere senereparasjon, øke lokal blodsirkulasjon, gjenopprette bevegeligheten og styrke senefibrene. Idrettsmassasje, tørrnåling, senevevsverktøy (ofte kalt Graston) og terapeutisk laser er godt dokumenterte behandlinger mot seneskader og senebetennelser.
Studie: Terapeutisk laser stimulerer raskere senereparasjon og kollagendannelse
Forskningen er soleklar på at terapeutisk laser er gunstig i alle faser av en seneskade.2 En stor oversiktsstudie kunne vise til følgende:
«Many studies have shown that low-level laser therapy (LLLT) has a significant effect on tendon repair by firstly activating cytochrome C oxidase and thus carrying out the photon absorption process, secondly acting in all the three phases of tendon repair, and finally improving tendon recovery.» – Lyu et al
«In the inflammatory phase, LLLT mainly activates a large number of VEGF and promotes angiogenesis under hypoxia. During the proliferation phase, LLLT increases the amount of collagen type III by promoting the proliferation of fibroblasts. Throughout the remodeling phase, LLLT mainly activates M2 macrophages and downregulates inflammatory factors, thus reducing inflammatory responses.» – Lyu et al
For å oversette dette til god norsk:
- Danner nye blodårer og blodsirkulasjon (angiogenese)
- Økt oksygen i skadeområdet
- Danner kollagen
- Økt reparasjonsprosess
- Demper betennelse
De viser altså til hvordan terapeutisk laser aktiverer angiogenese (blodåredannelse) i et stadie hvor det er hypoxia (for lite oksygen) i senen. Altså at det stimulerer sirkulasjon direkte inn i skadeområdet. Deretter stimulerer laserbehandlingen kollagendannelse og reparasjon. I tillegg til å redusere betennelse i området. Alt dette legger til rette for en betydelig raskere senereparasjon.
Hvor mange behandlinger vil jeg trenge?
Det er relativt vanlig at man følger Takahashi-protokollen ved bruk av terapeutisk laser. Denne består av 8 behandlinger fordelt over 4-6 uker. Men det kan også ta lenger tid og kreve flere behandlinger hvis alvorligheten tilsier det. Vi kombinerer gjerne den aktive behandlingen med muskulært arbeid og bruk av senevevsverktøy for optimal effekt.
«Ved Grimstad Fysikalske hjelper vi deg med seneskader og senebetennelser.
Dersom du er rammet av en seneskade er vi her for deg. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller vil bestille time.»
Årsaker til skader i senene
På generelt grunnlag kan vi dele årsaker til tendinose i to hovedårsaker:
- Gradvis feilbelastning
- Akutt overbelastning
For å utdype. Skader på senefibrene kan oppstå enten over lengre tid grunnet feilbelastning. Eksempelvis ved repetitiv belastning uten tilstrekkelig restitusjon og hvile. Dette fører til at fibrene får en ufullstendig tilheling mellom belastningene, og dermed blir svakere og mer splittet.
En akutt overbelastning kan innebære et tungt løft eller en plutselig vridning som overbelaster enkeltområder på senen. Noe som igjen fører til at det oppstår rifter eller små rupturer i senefibrene.
Symptomer ved seneskade
Her går vi gjennom symptomer og smerter assosiert med seneskader. Igjen er det viktig å påpeke at det er forskjell på symptomene basert på hvilken sene som er skadet.
Generelle symptomer ved seneskade
En seneskade kan føre til følgende symptomer og smerter:
- Lokale smerter i senen
- Trykkømhet ved berøring
- Mulig hevelse i området (væskeansamling)
- Mulig rødlighet (grunnet betennelsereaksjoner)
- Muskelsvakhet ved bruk av senen
- Kneppende eller knasende lyd når du bruker senen
Du vil vanligvis oppleve en kombinasjon av de ovenstående symptomene hvis du er rammet av en seneskade.
Behandling av seneskader
- Bindevevsmassasje
- Fysioterapi
- Idrettsmassasje
- Kinesioteiping
- Leddmobilisering
- Muskelknutebehandling
- Senevevsverktøy (Graston)
- Terapeutisk laser
- Triggerpunktterapi
- Trykkbølge
- Tørrnåling (dry needling)
Ved Grimstad Fysikalske kombinerer vi dette med en gradvis opptrening med spesifikke rehabiliteringsøvelser i henhold til din seneskade.
«Grimstad Fysikalske er her for å hjelpe deg med alle typer seneskader. Hos oss kan du stole på at du får både aktiv behandling og korrigerende treningsøvelser.
Hvis ønskelig kan du også trene jevnlig hos oss på Grimstad Fysikalske ved å kjøpe månedskort eller årskort. Du kan også booke personlig treningsoppfølging og progresjonssjekker slik at du er helt sikker på at du gjør øvelsene riktig og har god framgang!»
Øvelser mot seneskade i skulderen
Oppsummering: Behandling av seneskader i Grimstad
Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!
Bli bedre kjent med oss og klinikken vår
Ring oss på 37179050
Forskning og kilder
Bilder og kreditering
Bilde 2: Stock photo ID: 908567780 Credit: microgen (lisensiert bruk via iStockphoto.com)
Bilde 3: Stock photo ID: 1316202211 Credit: Ridofranz (lisensiert bruk via iStockphoto.com)