Her kan du lese mer om hva forskere mener er årsaken til «Fibrotåke» blant de med fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.
Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som medfører betydelige smerter i muskler og skjelett, samt dårligere søvn og kognitiv funksjon (for eksempel hukommelse). Det finnes dessverre ingen kur, men nå har en nyere studie funnet nok en puslebit i det komplekse smertepuslespillet. Kanskje kan denne nye informasjonen bidra til enda bedre forståelse? Vi ved Vondtklinikkene avd. Grimstad Fysikalske velger å både håpe og tro det!
– Når hodet er tåkelagt…

En forskningsstudie har fått stor oppmerksomhet grunnet deres spennende funn. Som kjent for de rammet av fibromyalgi og kroniske smertediagnoser så kan det være dager hvor det føles ut som om hodet ikke ‘henger med’ – dette kalles ofte for fibrotåke – eller hjernetåke – og beskriver nedsatt oppmerksomhetsevne og kognitiv funksjon. Men inntil denne studien har man hatt lite informasjon om hvorfor de med kroniske smertelidelser rammes av dette ødeleggende symptomet. Nå mener forskere at de kan ha funnet en del av puslespillet: nemlig i form av «nervestøy». I denne artikkelen ser jeg, fysioterapeut Gina Vissheim, nærmere på denne studien sammen med kiropraktor Alexander Andorff (forfatteren av «27 fakta om fibromyalgi«).
Fibromyalgi og nervestøy
I denne studien, publisert i forskningstidsskriftet Nature – Scientific Reports, mente forskerne at den nedsatt kognitive funksjonen og konsentrasjonsevnen skyldes betydelig høyere nivåer av det de kaller «nervestøy». Altså økte og tilfeldige elektriske strømninger som ødelegger nervenes evne til å kommunisere og snakke sammen.
Benyttet nevrofysiologiske målinger

Studien hadde 40 deltagere, hvor 18 pasienter hadde fått bekreftet diagnosen fibromyalgi og 22 pasienter var i kontrollgruppen. Forskerne benyttet elektroencefalogram (EEG), som er en nevrofysiologisk måling, for å registrere hjernens elektriske aktivitet. De målte deretter nervenes elektriske strømninger og sammenlignet de to forskningsgruppene. Resultatene de fant var oppsiktsvekkende, og vil fungere som nok en forskningsstudie som støtter at det er fysiske faktorer bak fibromyalgi og andre kroniske smertediagnoser.
Dårligere kommunikasjon mellom nervene
Resultatene viste betydelig høyere nivåere av «nervestøy» blant de med fibromyalgi – altså mer elektrisk aktivitet, dårligere nervekommunikasjon og koordinasjon mellom ulike deler av hjernen. Funnene gir grunnlag for å kunne si mer om årsaken til det som blir beskrevet som fibrotåke. Blant annet skrev forskerne følgende i studien:
«The human brain is a noisy environment in which random intrinsic electrical activity occurs. As cognition depends on effective neural communication, excessive levels of noise may complicate information processing» – Gonzalez et al
De viste altså til at hjernen vår allerede er et «bråkete område» hvor det er fullt av aktivitet i form av elektriske signaler og kommunikasjon. Videre nevner de hvordan ytterligere nervestøy og flere elektriske signaler kan forkludre våre kognitive evner og medføre det vi gjerne kaller for fibrotåke eller hjernetåke.
Økt forekomst av smertesignaler kan gi kognitiv overbelastning
Et av de mest karakteristiske symptomene ved fibromyalgi er vidstrakte smerter i kroppen. Disse rammer spesielt muskler og bindevev (fascia), men kan også stamme fra ledd, nerver og slimposer (bursitt). Det man gjerne glemmer er at slike smertesignaler også er elektriske signaler. Når man da tilfører disse til et allerede svært overaktivt sentralnervesystem bidrar disse til det vi tidligere har kalt nervestøy i denne artikkelen vår her.
Reduserer vi smerter og stress kan det gi kognitiv lindring
I lys av dette er det flere tiltak vi kan gjøre for å redusere nervestøy i kroppen. Den første og viktigste er å få kroppen til å spille mer på lag, og å redusere kildene til smertesignalene som overbelaster sentralnervesystemet vårt. Ved Grimstad Fysikalske bruker vi evidensbaserte behandlingsteknikker som kan vise til svært gode resultater i behandling av symptomer og smerter lenket til fibromyalgi. Inkludert terapeutisk laser, bindevevsmassasje og tørrnåling (dry needling).
Studie: Terapeutisk laser gir betydelig forbedring ved fibromyalgi

En større meta-analyse, altså den aller sterkeste formen av forskning, kunne vise til svært gode resultater ved bruk av terapeutisk laser i behandling av fibromyalgi. De viste til følgende resultater:
«The meta-analysis showed that patients receiving LLLT demonstrated significantly greater improvement in their FIQ scores (SMD: 1.16; 95% CI, 0.64-1.69), pain severity (SMD: 1.18; 95% CI, 0.82-1.54), number of tender points (SMD: 1.01; 95% CI, 0.49-1.52), fatigue (SMD: 1.4; 95% CI, 0.96-1.84), stiffness (SMD: 0.92; 95% CI, 0.36-1.48), depression (SMD: 1.46; 95% CI, 0.93-2.00), and anxiety (SMD: 1.46; 95% CI, 0.45-2.47) than those receiving placebo laser.» – Yeh et al
På godt norsk kunne de vise til en markant forbedring på følgende punkter:
- FIQ score (fibromyalgia impact questionnaire)
- Antallet vonde tenderpunkter
- Fatigue (ekstrem utmattelse)
- Stivhet
- Depresjon
- Angst
Det at fibromyalgipasientene i studien kunne vise til så gode og positive resultater, blant annet i form av forbedret livskvalitet og hverdagsfunksjon, er naturligvis helt fantastisk. Både her ved Grimstad Fysikalske og våre andre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har vi også svært gode erfaringer når vi bruker denne behandlingsformen hos oss.
FIQ score

FIQ er en forkortelse for fibromyalgia impact questionnaire score. Det er et spørreskjema som består av en rekke punkter og spørsmål, som lar pasienten med fibromyalgi kartlegge hvordan de har det. Den tar for seg følgende hovedpunkter:
- Fysisk funksjon
- Funksjon i arbeidslivet
- Depresjon og nedstemthet
- Angst
- Søvn
- Smerter
- Stivhet
- Utmattelse
- Livskvalitet
Så det at meta-analysen kunne vise til en signifikant forbedring i FIQ score blant fibromyalgipasientene som ble behandlet med terapeutisk laser innebærer da alle disse punktene her. Og da er det jo lettere å forstå hvilken markant effekt denne kan ha på hverdagen og livskvalitet.
Hvordan fungerer terapeutisk laser?
Behandling med terapeutisk laser innebærer bruken av konsentrerte lysfotoner som administreres gjennom et laserapparat (som vist litt tidligere i artikkelen her). Disse trenger seg deretter inn i muskelvev, senevev og bindevev, samt tilhørende celler, og stimulerer en rekke positive effekter. Blant annet er det dokumentert at de produserer følgende responser:
- Smertedempende
- Anti-inflammatorisk (betennelsesdempende)
- Sirkulasjonsfremmende
- Økte reparasjonsprosesser
Behandlingsformen er trygg og skånsom. I tillegg til den dokumenterte effekten er den også spesielt god for fibromyalgipasienter, som ofte kan være svært ømme i huden, da den ikke gjør vondt underveis i behandlingen. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker å vite mer om behandlingsteknikken eller vil bestille time.
Terapeutisk laser og Takahashi-protokollen
Hvor mange behandlinger vil jeg trenge? Et vanlig behandlingsopplegg med terapeutisk laser følger gjerne Takahashi-protokollen. Takahashi er en ledende forsker på lav-dose laserbehandling og dens biokjemiske prosesser.
Vi følger en dokumentert behandlingsprotokoll
Dette er altså en dokumentert framgangsmåte som brukes ved blant annet kompliserte skader og kroniske skiveprolaps. Forskerne fant ut at det å behandle to ganger i uken i fire uker ga svært gode resultater, i form av smertelindring og bedring, også ved langvarige nakkeprolaps. Som gjerne regnes som noe av det vanskeligste å behandle trygt og effektivt. Og det er nettopp derfor vi også følger denne behandlingsprotokollen ved våre klinikker tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.
Har du spørsmål eller vil du bestille time ved Grimstad Fysikalske?

Her ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad tar vi fibromyalgi og usynlig sykdom på alvor. For oss er det viktig å oppnå gode og langvarige resultater ved å utrede og finne ut av hva som er best framgangsmåte for akkurat deg.
Du kan bestille time hos oss ved å bruke våre døgnåpne online timebestilling eller ved å ringe oss på 37179050. Trykk på knappen nedenfor for å se ledige timer hos oss – du kan blant annet bestille time for fysioterapi, fysikalsk behandling, tørrnåling (dry needling), idrettsmassasje eller terapeutisk laser.
*Ikke i Grimstad? Vondtklinikkene har også andre klinikkavdelinger. Blant annet i Oslo, Eidsvoll og Råholt. Klikk her for å se en fullstendig oversikt (lenken åpner i et nytt leservindu).
Forskning og kilder
- Gonzalez et al, 2017. Increased neural noise and impaired brain synchronization in fibromyalgia patients during cognitive interference. Scientific Reports volume 7, Article number: 5841.
- Yeh et al, 2019. Low-Level Laser Therapy for Fibromyalgia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician. 2019 May;22(3):241-254.
- Silveira et al, 2009. Evaluation of mitochondrial respiratory chain activity in muscle healing by low-level laser therapy. J Photochem Photobiol B . 2009 May 4;95(2):89-92.
- Takahashi et al, 2012. Low level laser therapy for patients with cervical disk hernia. Laser Ther . 2012 Sep 30;21(3):193-7.
Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!
Bli bedre kjent med oss og klinikken vår
Ring oss på 37179050
Bilder og kreditering
Coverbilde: Stock photo ID: 988737700. Kreditering: peshkov (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
Bilde 2: Stock photo ID: 1885641783. Kreditering: Overearth (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
Bilde 3: Stock photo ID: 1928549191. Kreditering: Marcio Binow Da Silva (lisensiert bruk via medlemskap i iStockphoto.com)
Legg igjen en kommentar