Plantar fascitt: Årsaker, symptomer, behandling og øvelser
Plantar fascitt (bindevevsbetennelse i hælfestet) gir smerter under hælen, og foten, som ofte er verst ved de første stegene på morgenen. Diagnosen innebærer skader, og betennelsereaksjoner, i bindevevet som går fra hælfestet fram mot tærne – denne strukturen heter plantar fascia. Ved Grimstad Fysikalske sentralt i Grimstad tilbyr vi aktiv behandling og hjelp mot denne hældiagnosen.
Plantar fascitt er kjent for å være en langdryg og særdeles plagsom diagnose. Den kan gå hardt utover alle typer av trening, og personen som rammes føler ofte at de blir veldig statiske og lite aktive grunnet dette. Tilstanden kan vedvare i 1-2 år uten riktig behandling, men kan forbedres betydelig raskere dersom man tar aktive grep for å stimulere reparasjon og sirkulasjon i området, og i selve kjernen av problemet: plantar fasciaen.
Hva er plantar fascia?
For å forstå plantar fascitt, må vi forstå plantar fascia. La oss først se på den helt konkrete ordrette meningen ved å dele opp ordet i to:
- Plantar: Dette betyr rett og slett fotsålen eller undersiden av foten.
- Fascitt: En inflammasjon eller betennelse av bindevev (fascia). Det er -itt endingen i diagnosen som indikerer at det er snakk om en betennelse. Men med det sagt viser nyere forskning at vi heller bør snakke om en skade framover en betennelse. Og at diagnosen faktisk bør hete plantar fasciose, hvorav fasciose indikerer en bindevevsskade og ikke en betennelse.
Hvor finner vi plantar fascia?
La oss ta en titt på illustrasjon 1 ovenfor. Her ser vi hvordan hovedfestet til plantar fascia er i framkant av hælbenet (calcaneus), og at bindevevsbåndet deretter forsvinner framover på undersiden av fotsålen, helt fram mot starten av tærne.
Hva er funksjonen til plantar fascia?
Hovedformålet til plantar fascia er å fungere støtdempende når vi står, går og løper, samt forhindre at fotbuen kollapser. Den består av tykt, fibrøst bindevev som forlenges og trekker seg sammen når vi legger vektbelastning på undersiden av foten. På denne måten beskytter den de andre strukturene i foten, slik som muskler, sener, ligamenter og bein.
«Dersom vi har en skade i plantar fascia kan den ikke fungere like støtdempende og beskyttende som den skal. En konsekvens av en slik bindevevsskade blir da at andre strukturer får mer belastning enn vanlig, og dermed risikerer å bli skadet.
Dette kaller vi for kompenseringsskader. For å kompensere for en mindre støtdempende plantar fascia kan man bruke myke hældempere i skoene. Disse absorberer mye av belastningen når du står og går – og fungerer beskyttende for skadeområdet.»
Årsaker til plantar fascitt
Skader i plantar fasciaen skyldes feilbelastning over tid eller en akutt overbelastning. Både betennelsesreaksjoner og smerter i plantar fasciaen kan oppstå grunnet:
- En plutselig økning i belastning (for rask økning uten nok restitusjon)
- Genetisk fotstruktur (plattfot eller hulfot)
- Jobbing på hardt underlag
- Dårlig skotøy
- Tunge løft med mye trykk gjennom fotsålene
Svært ofte er det en kombinasjon av disse faktorene som ligger til grunn for at det oppstår skadereaksjoner i plantar fascia. Ved akutt overbelastning kan det også oppstå rifter eller delvise avrivninger i bindevevet. Litt tidligere i guiden nevnte vi hvordan myke hældempere kan beskytte plantar fasciaen fra overbelastning og skader. La oss se nærmere på slike nedenfor her.
Godt tips: Bruk silikonhældempere i skoene dine
Et veldig praktisk og ganske genialt egentiltak for alle med hælsmerter og plantar fascia. Disse myke hældemperne av silikongele demper støtbelastninger og fungerer direkte beskyttende for hælen og bindevevet i området. Egner seg godt forebyggende for deg med milde symptomer, og er også meget gunstige for deg med mer alvorlige utgaver av plantar fascitt. Du kan lese mer om eller kjøpe de her. Produktanbefalingen åpner i et nytt leservindu.
Symptomer ved plantar fascitt
Svært ofte vil smertene, som vanligvis starter i hælområdet, bli gradvis forverret over tid. Det er altså viktig at man tar slike symptomer og hælsmerter på alvor i en tidlig fase, da det kan være med på begrense skadetiden. Noen karakteristiske symptomer inkluderer:
- Morgensmerter: Smertene er som regel verst på morgenen eller etter hvileperioder. Dette skyldes at bindevevet og musklene under foten har spesielt lite sirkulasjon etter hvile. Disse smertene blir ofte litt bedre etterhvert som foten får «kommet i gang».
- Hælsmerter: Smertene er ofte lokalisert til hælfestet, og også ofte på innsiden av hælfestet hvor man tidvis kan se en mild hevelse rundt skaden. Dòg kan det også gjøre vondt framover i fotsålen i tillegg.
- Forverrede smerter når man er barbeint: Ved belastning mot området uten skotøy med demping kan det være tydelig ubehag og smerter.
Behandling av plantar fascitt
Ved Grimstad Fysikalske behandler vi regelmessig pasienter med hælsmerter og plantar fascitt. Vi vet hvilke behandlingsmetoder som har god dokumentasjon innenfor forskning, og disse inkluderer:
- Fysioterapi
- Senevevsverktøy (graston)
- Terapeutisk laser
- Trykkbølgebehandling
- Tørrnåling (dry needling)
Studie: Terapeutisk laser har betydelig smertelindrende og funksjonsforbedrende effekt på plantar fascitt
En meta-analyse, den sterkeste formen av forskning, publisert det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal konkluderte med følgende:
«LLLT significantly reduces pain and disability in lower extremity tendinopathy and plantar fasciitis in the short and medium term.» – Naterstad et al (BMJ) 1
De viste altså til at behandling av plantar fascitt med terapeutisk laser har en signifikant positiv effekt på både plantar fascitt og seneskader i beina. Virkningen kommer fra at laserbehandlingen fører til betydelig økt reparasjon i området og at den demper betennelse lokalt. Dette er en behandling som ikke gjør vondt, og som vi kan vise til gode resultater med i behandlingen av plantar fascitt. Et vanlig behandlingsopplegg med terapeutisk laser mot plantar fascitt består av cirka 8 behandlinger fordelt over 6-8 uker.
Økt effekt når vi kombinerer med korrigerende øvelser
Ved Grimstad Fysikalske kombinerer vi dette naturlig nok med korrigerende rehabiliteringsøvelser for å styrke foten din, stimulere sirkulasjon og å tøye i de forkortede bindevevsfibrene. I tillegg gir vi ofte ergonomiske råd og tips til hvordan du selv best kan framskynde behandlingsresultatene. For eksempel gir vi gjerne råd om bruk av plantar fascitt kompresjonssokker og rulling på terapeutisk fotmassasjerulle.
Godt tips: Rull 5 minutter på fotmassasjerulle daglig
En fotmassasjerulle vil hjelpe deg med å løsne opp i forkortede og skadde bindevevsfibre. Den stimulerer økt elastisitet og fleksibilitet i fibrene, samtidig som at den også øker lokal blodsirkulasjon – noe som igjen fører til raskere reparason og fjerning av betennelsevæske (ødem). Du kan lese mer om eller kjøpe denne smarte rullen her.
Hovedfordelene ved aktiv behandlng av plantar fascitt
Når vi tar aktive grep med fysikalske behandlingsteknikker rettet inn mot bindevevsskaden kan vi oppnå en rekke positive effekter, inkludert:
- Kortere skadetid: Plantar fascitt er en langvarig diagnose, så det å kunne korte ned varigheten er alfa omega.
- Økt sirkulasjon i skadeområdet: Når vi tilfører området mer blodsirkulasjon bringer dette en rekke essensielle næringsstoffer og oksygen inn mot det skadde vevet. Resultatet er at ødem (væskeansamling) forsvinner, og at reparasjonen av de skadde bindevevsfibrene får en skikkelig boost.
- Mindre muskelsvinn: Hvis vi kan korte ned skadevarigheten vil vi også få redusert feilbelastning på nærliggende muskler, bein, leddbånd og sener. Dette innebærer også mindre feilbelastning av musklene, som igjen kan bety bedre ivaretagelse av muskelfunksjon og muskelstyrke.
Øvelser og trening mot plantar fascitt
Hos oss vil du få tilpassede og korrigende treningsøvelser som er tilpasset den fasen av plantar fascitt som du er i.
I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram seks tilpassede øvelser som egner seg mot plantar fascitt. For ordens skyld: Alexander er medeier i Grimstad Fysikalske og Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse.
Abonner gjerne gratis på vår youtube-kanal (lenken åpner i nytt leservindu) for flere gratis treningsprogrammer. Og husk at vi alltid er tilgjengelige for spørsmål og innspill.
Oppsummering: Behandling av plantar fascitt i Grimstad
Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi plantar fascitt og hælsmerter med gode resultater. Vi ønsker å vektlegge god forskning på moderne behandlingsteknikker slik som terapeutisk laser, og som blir forsterket i kombinasjon med fysioterapi. Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du ønsker aktiv behandling og oppfølging.
* Ikke i Grimstad? Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har andre klinikkavdelinger i Norge. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Eidsvoll (Råholt og Eidsvoll Sundet). Se full oversikt over våre klinikker her.
Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!
Bli bedre kjent med oss og klinikken vår
Ring oss på 37179050
Forskning og kilder
1. Naterstad et al, 2022. Efficacy of low-level laser therapy in patients with lower extremity tendinopathy or plantar fasciitis: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open. 2022 Sep 28;12(9):e059479.
Bilder og kreditering
Coverbilde: Stock photo ID: 1226189541 Credit: VladimirFLoyd (lisensiert bruk via iStockphoto.com)
Bilde 2: Stock photo ID: 1367983956 Credit: ttsz (lisensiert bruk via iStockphoto.com)
Bilde 3: Stock photo ID: 854292004 Credit: javi_indy (lisensiert bruk via iStockphoto.com)