Smerter i fingrene: Årsaker, behandling og gode øvelser

Smerter i fingrene: Årsaker, behandling og gode øvelser

Vonde hender og smerter i fingrene kan gå hardt utover daglige gjøremål. Stivhet og smerter i fingrene kan gjøre det vanskelig å åpne syltetøylokk og gjøre vanlige husarbeidsoppgaver. Over tid kan det også føre til muskelsvinn, dårligere blodsirkulasjon og slitasjeforandringer. I denne guiden hjelper Grimstad Fysikalske deg med å ta aktive grep for bedre funksjon i fingrene og hendene. Vi viser deg også anbefalte øvelser på slutten av artikkelen.

Hendene og fingrene er blant våre aller viktigste verktøy. Så det å oppleve at disse verktøyene kan, i tillegg til det fysiske, også være en psykisk belastning. Det er mange årsaker og diagnoser som kan føre til svekket funksjon og smerter i fingrene. Noen av de vanligste innebærer overbelastning, skader, artrose, revmatisme og karpaltunnelsyndrom.

De fleste fingre kan bli betydelig bedre med enkle grep

Vi må beklage ordspillet der, men det var bare for fristende. Men det er faktisk slik at majoriteten av pasienter med smerter i hender og fingre responderer meget godt på konservativ behandling og rehabiliteringstrening. Noe av nøkkelen for å oppnå funksjonell bedring ligger i en grundig utredning – hvor man blant annet kartlegger hvilke muskler som er underaktive og svake.

Målrettet og aktiv tilnærming for bedre håndhelse

Deretter jobber man målrettet med spesifikke rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling. Sistnevnte kan inkluderer både leddmobilisering, terapeutisk laser, intramuskulær stimulering (IMS) og muskulære teknikker for å gjenopprette normal bevegelighet og bryte ned skadevev. Egentiltak som bruk håndleddstøtte og opptrening med hånd og fingertrener er også høyst aktuelt.

Grimstad Fysikalske: Vi kan hender

Hei! Gina Vissheim her fra Grimstad Fysikalske tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse. I denne artikkelen ser vi nærmere på en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan gjøre fingrene dine vonde, svake og stive. I tillegg vil du lære mer om hvordan du best kan ta vare på fingrene dine, med både gode egentiltak og anbefalte øvelser, samt hvilke behandlingsmuligheter som finnes.

«Ikke la stive fingre og vonde hender bli en del av hverdagen din. Oppsøk profesjonell hjelp og la oss hjelpe deg tilbake til en bedre hverdagsfunksjon med sterkere hender og fleksible fingre.»

Symptomer ved smerter i fingrene

Smerter kommer i mange forskjellige typer og varianter. Hvordan disse beskrives av pasienten kan bidra til å gi klinikeren nyttig informasjon om hva som er årsaken til symptomene. Blant annet er det vanlige å høre disse utsagnene:

  • Lei av at fingrene mine dovner bort
  • Det er som at fingrene brenner
  • Fingrene sovner på natten
  • Jeg får ofte krampe i fingrene
  • Fingeren min låser seg og klikker
  • Fingrene mine prikker og klør

Og dette er jo bare en håndfull (ja, vi vet) av eksempler det er vanlig å høre fra pasienter. Ved en førstegangskonsultasjon går du først gjennom en historietagning, hvor terapeuten blant annet spør om du kan beskrive smertene og symptomene dine. Deretter, basert på informasjonen som kom fram, vil man deretter gå gjennom en funksjonell undersøkelse.

Godt tips 1: Bruk kompresjonshansker for bedre sirkulasjon i hender og fingre

Vi starter med det rådet som de aller fleste vil kunne ha nytte av. Nemlig bruken av kompresjonshansker. Slike hansker stimulerer økt sirkulasjon, bedret grep og gir også god støtte for hendene. Svært populære blant revmatikere og personer med artrose, men også blant de med karpaltunnelsyndrom eller DeQuervains tenosynovitt. Trykk på bildet eller her for å lese mer om eller kjøpe disse anbefalte hanskene.

Diagnostisering av stive og vonde fingre

For å stille en diagnose vil klinikeren gjennomføre en rekke ulike tester. Dette kan inkludere testing av:

  • Fingerledd
  • Håndleddbevegelse
  • Muskelfunksjon
  • Nervetensjon (for å se etter nerveavklemming)
  • Nervetester

I tillegg kan det også hende at det gjøres spesifikke ortopediske tester (funksjonelle undersøkelser) som ser etter tegn på visse diagnoser. Et eksempel her kan være Tinels test som er en undersøkelse som hjelper til med å vurdere om det foreligger tegn på karpaltunnelsyndrom (nerveavklemming i håndleddet).

Årsaker til smerter i fingrene

Som nevnt tidligere finnes det flere årsaker og diagnoser som kan gjøre at vi får vondt i fingrene. Her lister vi opp noen av dem:

  • Artrose i fingerleddet
  • DeQuervains tenosynovitt
  • Håndartrose
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Leddstivhet
  • Muskelubalanse
  • Nakkeprolaps (skiveskade i nakken)
  • Raynauds syndrom
  • Refererte smerter fra muskler
  • Revmatisk artritt (leddgikt)
  • Revmatisme
  • Slitasjeforandringer
  • Triggerfinger

Det er også mulig å ha flere diagnoser på en gang. Hvis dette er tilfellet kaller vi det kombinasjonsbetingede fingersmerter. Dette er slike ting som vi ved Grimstad Fysikalske vil hjelpe deg med å finne ut av.

Behandling av smerter i fingrene og vonde hender

Våre klinikere ved Grimstad Fysikalske bruker godt dokumenterte og evidensbaserte behandlingsteknikker. I tillegg til at dette kombineres med spesifikke rehabiliteringsøvelser. Eksempler på behandlingsteknikker inkluderer:

  • Fysioterapi
  • Idrettsmassasje
  • Leddmobilisering
  • Massasjeteknikker
  • Terapeutisk laser
  • Triggerpunktbehandling
  • Trykkbølgebehandling
  • Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Studie: Terapeutisk laser har signifikant effekt på seneskader og betennelse

Her er det greit å nevne at terapeutisk laserterapi har dokumentert effekt mot seneskader og senebetennelser, samt at resultatene viser at det gir en tydelig raskere og forbedret reparasjonsprosess i det behandlede området.1 Dette er altså en systematisk oversiktsstudie som er den aller sterkeste formen av forskning.

Studie: Tørrnåling (intramuskulær stimulering) forbedrer og lindrer triggerfinger

Behandling med nåler har dokumentert effekt mot, blant annet, triggerfinger (økt håndstyrke, smertelindring og reduserer skadevev).² Tørrnåling, også kjent som IMS, er en behandlingsform vi bruker ved Grimstad Fysikalske med svært gode resultater.

Egentiltak og selvhjelp mot vonde fingre

Hos oss ved Grimstad Fysikalske handler det om å hjelpe pasientene våre på best mulig måte, og innebærer også at vi gjerne gir ergonomiske råd og tips for selvhjelp i hverdagen. Det finnes en rekke smarte og gode produkter som kan hjelpe deg dersom du har vondt i hender og fingre. Noen egentiltak er spesifikke i henhold til visse diagnoser, og andre er mer generelle. Nedenfor går vi gjennom flere av de selvhjelpstiltakene våre terapeuter anbefaler oftest ved plager i hender og fingre. Alle produktanbefalinger åpner i et nytt leservindu.

Godt tips 2: Beskytt og stabiliser håndleddet med ortopedisk støtte

Ortopediske håndleddsstøtter brukes for å avlaste og beskytte et overbelastet område. Denne gir god stabilitet til håndleddet, hånden og deler av underarmen. Ved å sove med den på holdes håndleddet i riktig stilling – og bidrar til raskere tilheling. Særlig populær ved karpaltunnelsyndrom, Dequervains tenosynovitt, artrose og senebetennelse i håndleddet. Du kan lese mer om den eller kjøpe den ved å trykke på bildet eller her.

Øvelser og trening mot smerter i fingrene

Nå har du fått et visst innblikk i mulighetene som foreligger innenfor utredning, behandling og rehabilitering av vonde hender og fingre. Så vi håper det kan motivere deg til å aktivt ta tak i plagene dine.

Godt tips 3: Opptrening med hånd og fingertrener

Mange er godt kjent med greptrenere. Men langt færre er kjent med at det ofte er slik at vi har en muskulær ubalanse i hendene – og at det å trene i andre retningen er fullt like viktig. Det er her denne hånd og fingertreneren kommer til sin fulle rett. Mange bruker slike for å gjenopprette styrken i musklene som bøyer fingrene bakover. Du kan lese mer om eller kjøpe denne anbefalte fingertreneren her.

De rehabiliteringsøvelsene som du får av oss ved Grimstad Fysikalske vil være tilrettelagt for akkurat din problemstilling. Men det finnes også mer generelle øvelser som man kan starte med. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff, som også er medeier i klinikken her, et treningsprogram for hender og fingre bestående av 7 gode øvelser.

VIDEO: 7 øvelser mot artrose i hendene

Abonner gjerne på youtube-kanalen vår (Vondtklinikkene) hvis du vil.

Oppsummering: Smertefulle og vonde fingre

Vi håper denne guiden vi har skrevet om fingersmerter har hjulpet deg med å forstå hvor viktig det er å ta vare på fingre, håndledd og hender.

Ved Grimstad Fysikalske (sentralt i Grimstad på Aust-Agder) utreder, behandler og rehabiliterer vi alle typer skader og smerter i fingre, hender og håndledd. Du kan også trene hos oss i vårt treningsrom og gym. Kontakt oss i dag hvis du har spørsmål eller bestill en time dersom du ønsker aktiv behandling og oppfølging.

* Ikke i Grimstad (Aust-Agder)? Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse har andre klinikkavdelinger i Norge. Blant annet i Oslo (Lambertseter) og Eidsvoll (Råholt og Eidsvoll Sundet). Se full oversikt over våre klinikker her.

Noe du ønsker hjelp med? Vi er her for deg!

 Bli bedre kjent med oss og klinikken vår

 Kontakt oss gjerne

 Bestill time her

 Ring oss på 37179050

Hei! Gina her. Å bli gående med vonde hender og stive fingre uten å ta aktive grep kan være en dårlig ide. Da øker nemlig risikoen for gradvis forverring, stadig svekket muskelstyrke og håndfunksjon. Manuelle teknikker og rehabiliteringsøvelser vil kunne hjelpe deg med å gjenopprette både styrke og funksjon igjen.

Forskning og kilder

  1. Lyu et al, 2022. The Functions and Mechanisms of Low-Level Laser Therapy in Tendon Repair (Review). Front Physiol. 2022 Feb 15:13:808374.
  2. Azizian et al, 2019. J Phys Ther Sci . 2019 Apr;31(4):295-298. Effects of dry needling on tendon-pulley architecture, pain and hand function in patients with trigger finger: a randomized controlled trial study.

Bilder og kreditering

Coverbilde: Stock photo ID: 1261716808 Credit: Chainarong Prasertthai (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 2: Stock photo ID: 487695854 Credit: karelnoppe (lisensiert bruk via iStockphoto.com)

Bilde 3: Stock photo ID: 1042653062 Credit: AndreyPopov (lisensiert bruk via iStockphoto.com)


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettsteder bruker cookies (informasjonskapsler) for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Vennligst trykk godkjenn dersom du aksepterer dette.  Les mer